Nastavak podrške Građanskom odgoju i obrazovanju u Krapinsko zagorskoj županiji

Large_radionica__andor_gjalskia

Centar za mirovne studije proveo je dvodnevni seminar "Participativna metodika” sa 28 nastavnice/ka osnovnih škola iz cijele županije. Motivacija nastavnica je velika te očekujemo primjenu stečenih znanja i vještina s dobrim rezultatima i zadovoljne učenike/ce.

Seminar je održan u knjižnici OŠ K. Š. Gjalski u Zaboku u trajanju od 11 sati. Nastavnice/i su bile aktivne i motivirane, a evaluacije seminara izvrsne. Osim novih i raznovrsnih metoda koje su nastavnice imali priliku oprobati, bilo je dosta suradničkog rada i međusobne razmjene iskustava i znanja. Osim teorije vezane uz razvoj kompetencija, participativnu metodiku i povezanost vrijednosti i metoda GOO-a, većina seminara bila je usmjerena na prikaze i analizu različitih metoda uz praktični rad. Voditeljice seminara bile su Lovorka Bačić i Lana Jurman, naš uigran edukacijski tandem.

Seminar je bio namijenjen nastavnicama koje se pripremaju provoditi Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) u osnovnim školama Krapinsko-zagorske županije, još jedne koja je prepoznala važnost postojanja ovih sadržaja u obrazovnom sustavu odnosno izgradnje građanske kompetencije svojim mladih te krenula u ostvarenje ovog programa.  

Održani seminar jedna je od aktivnosti kojom Centar za mirovne studije (CMS) pruža podršku uvođenju i provedbi GOO-a kao izvannastavne aktivnosti. Nastavak je višegodišnje suradnje sa gradovima i županijama koje uvode GOO u osnovne škole, a koji je inicirao Grad Rijeka 2016. godine. CMS, kao jedan od osnivača i član koordinacije GOOD inicijative, od 2009. se zalaže za uvođenje građanskog odgoja u formalni obrazovni sustav te podržava škole i nastavnike koje prepoznaju ovaj sadržaj kao vrijedan i žele demokratizirati škole te pripremati učenike za odgovoran život u zajednici.

Seminar Participativna metodika bio je zadnji u osnovnom ciklusu usavršavanja i pripreme nastavnica u sklopu projekta "Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja/ica i ravnatelja/ica u izgradnji održive i demokratske škole", čiji je nositelj Forum za slobodu odgoja, a partneri Gong i Centar za mirovne studije.

Projekt se provodi uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.