Razotkrivanje: Tribine i projekcije filmova o zviždačima na Subversive Film Festivalu

Large_befunky_collage

U sklopu 9. Subversive Festivala – Politike prijateljstva Centar za mirovne studije organizira projekcije filmova i tribine Razotkrivanje - (Un)Decent Exposure putem kojih želi naglasiti važnost zviždača u današnjem svijetu. Filmovi i tribine zamišljeni su kao motivacija svima nama da jačamo vlastitu građansku hrabrost koja polako, ali sigurno postaje najmoćnije oružje u borbi protiv društvene nepravde.

Zviždanje je postalo jedan od najsnažnijih alata građanskog aktivizma kojim se razotkrivaju povrede ljudskih prava, koruptivne prakse kao i kršenja temeljnih demokratskih principa od strane pojedinaca, organizacija ili vlada koje uživaju veliku društvenu moć – političku ili ekonomsku, a najčešće i jednu i drugu. Civilno društvo i odgovorni građani i građanke 21. stoljeća zviždanje sve više prepoznaju kao legitimnu metodu razotkrivanja društvenih nepravdi.

Istovremeno, čak i demokratske vlade drže zviždače na odstojanju te odgađaju donošenje zakona koji bi ne samo trajno zaštitio njihovu poziciju, već i omogućio i ohrabrio zviždanje u budućnosti. Radije se odlučuju za progon zviždača, negoli za njihovu zaštitu. Iako je javnost često na strani zviždača, još smo daleko od toga da zviždački neposluh integriramo u samu srž demokracije, kao što je to već slučaj s prosvjedima, peticijama, referendumima i drugim demokratskim metodama. 

Prva tribina "Sloboda govora, građanski neposluh i satira u digitalno doba", u utorak, 10. svibnja u 19:35 sati bit će posvećena pitanjima popust tko bi trebao povlačiti liniju između slobodnog govora i neslobodnog govora? Tko bi trebao imati ovlasti kontrole slobode govora, koja nužno uključuje neslaganje i satiru? Na tribini će sudjelovati Jillian C. York, direktorica odjela za međunarodnu slobodu izražavanja organizacije Electronic Frontier Foundation, Morana Miljanovic, nezavisna istraživačica, Matthew Stender s Onlinecensorship.org i Borna Sor iz NewsBara.

Druga tribina "Zviždači – hrvatska perspektiva", u srijedu, 11. svibnja u 19 sati bit će posvećena lokalnom i regionalnom kontekstu prava na pristup informacijama i zviždaštvu. Razgovarat ćemo s Markom Worthom iz berlinske organizacije Blueprint for Free Speech, koordinatorom neformalne inicijative South East Europe Coalition for Protection of Whistleblowing koja okuplja udruge i pojedince iz zemalja bivše Jugoslavije, te Albanije, Bugarske, Rumunjske i Moldavije. Osim njega raspravi će prisustvovati predstavnik zagrebačke Kuće ljudskih prava Ivan Novosel i Bojan Bajić iz Savjetodavnog centra za uzbunjivače/zviždače/ Centra za odgovornu demokratiju 'Luna' (BiH). Na tribini koja će se nastaviti na kratki film Cijena pravde o tuzlanskoj tvornici koja je prijavila korupciju nakon čega ju je nadležno ministartsvo i pokušalo uništiti, gostovat će Zlatan Velagić, radnik u tvornici koji je bio ključan za dokazivanje korupcije ministarstva. Tribinu će moderirati Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a.

Na trećoj tribini "Tko zviždi zlo ne misli", u petak, 13. svibnja u 20 sati, sudjeluju Florence Hartmann, na području bivše Jugoslavije posebno poznata bivša glasnogovornica Haškog suda, koja će govoriti o svojoj knjizi Zviždači, Jennifer Schulte, istraživačica ljudskih prava s posebnim naglaskom na praćenje posljedica svjetske politike u Africi, Bliskom istoku i Latinskoj Americi, te Jillian York,  direktorica organizacije International Freedom of Expression koja djeluje u sklopu mreže Electronic Frontier Foundation.  Nakon najpoznatijeg svjetskog zviždača Snowdena i nedavnog zviždačkog projekta Panama Pappers, u ovoj raspravi osvrnut ćemo se na aktualni globalni kontekst u kojem zviždači djeluju. Kao što je Florance Hartmann u svojoj knjizi istaknula „Za razbijanje tišine potrebna je hrabrost i, uvijek, žrtva. Govorenje istine ima svoju cijenu s obiju strana Atlantika. Apeliranje na ljudsku savjest i na tijela vlasti nema veze s njihovom (zviždačkom) profesijom, nego samo s njihovom građanskom savješću“.

Od 9. do 14. svibnja u kinu Europa (dvorana Müller) bit će prikazani sljedeći filmovi: 

Citizenfour, Laura Poitras, SAD/ Njemačka/ UK, 2014. 114' (9. svibnja u 18 sati)

Citizenfour, dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film 2015., priča je o Edwardu Snowdenu, trenutno najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e, čovjeku koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a (NSA). Film je već igrao u hrvatskim kinima, no ponovno gledanje nije na odmet jer je u pitanju nezaobilazan naslov u diskusiji oko granica nacionalne sigurnosti i nezakonitog praćenja građana. 

Hakerski ratovi, Vivien Lesnik Weisman, SAD, 2014. 91' (10. svibnja u 18 sati)

Film autorice Vivien Lesnik Weisman o nekim od najpoznatijih hakerskih provala u posljednjih nekoliko godina. Ovaj haktivistički dokumentarac prati događanja oko suđenja i izricanja zatvorskih kazni nekolicini glasovitih haktivista. Uključuje izjave i intervjue zloglasnog internetskog trola Andrewa Auernheimera, novinara Barretta Browna (Project PM i Anonymous) i dva hakera iz grupe Lulz Security: Jeremyja Hammonda (koji je osuđen na deset godina zatvora zbog krađe podataka američke obavještajne tvrtke Stratfor) i Hectora Xaviera Monsegura koji mu je pritom pomogao. Film propituje ulogu hakera u ograničavanju državne i korporacijske moći.

Cijena pravde, COD Luna, BiH, 2015. 23'  (11. svibnja u 19 sati)

Cijena pravde je jedini regionalni film na repertoaru i dolazi nam iz susjedstva, iz Bosne i Hercegovine. Savjetodavni centar za uzbunjivače koji djeluje u okviru nevladine organizacije COD Luna iz Sarajeva producirao je film o radnicima tvornice Tuzla kvarc koji su prijavili korupciju u oblasti dodjele koncesija za eksploataciju kvarcnog pijeska, što je rezultiralo propašću tvornice. Film je snimljen kao podrška svima onima koji su prijavili korupciju, a koji zbog toga ispaštaju. U vremenu u kojem nemamo zaokružen pravni okvir koji štiti zviždače glas javnosti je od velikog značaja istaknuli su producenti, koji će biti prisutni na razgovoru nakon projekcije kao i na posebnoj tribini.

Najopasniji čovjek u Americi: Daniel Ellsberg i slučaj Pentagon, Judith Ehrlich & Rick Goldsmith, SAD, 2009. 92' (12. svibnja u 18 sati)

Najopasniji čovjek u Americi: Daniel Ellsberg i slučaj Pentagon priča je o zaposleniku Pentagona koji je 1971. uzrokovao skandal koji je potresao SAD kada je New York Timesu poslao povjerljivu studiju o ratu u Vijetnamu. Henry Kissinger ga je tada proglasio najopasnijim čovjekom u Americi koji mora biti zaustavljen po svaku cijenu. Ali Ellsberg se nije dao zaustaviti nego je krenuo u borbu protiv optužnice za izdaju i moguće kazne od 115 godina u zatvoru. 

Ušutkani – rat protiv zviždača, James Spione, SAD, 2014. 102'  (14. svibnja u 18 sati)

Ušutkani – rat protiv zviždača američki je dokumentarni film autora Jamesa Spionea (čiji je raniji film, Incident u Novom Bagdadu, nominiran za Oscara 2012. u kategoriji kratkog dokumentarnog filma). Film prati troje zviždača koji nam otkrivaju zastrašujući razmjer progona koji su doživjeli nakon što su se usudili dovesti u pitanje opravdanost američke sigurnosne politike nakon 11. rujna 2001., upozoravajući na njezine drakonske mjere i sustavne promašaje. 

  

Ove aktivnosti provode se uz financijsku podršku Europske unije, u okviru IPA projekta „Geometar jednakosti“. Za sadržaj ovog materijala je isključivo odgovoran Centar za mirovne studije i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.