Prvo polugodišnje izvješće Nezavisnog mehanizma nadzora

Large_working_version_highlight

(Nezavisni) monitoring mehanizam ublažio prvotni nalaz o pushbackovima

Tjedan dana nakon što je 3. prosinca na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljena radna verzija 1. polugodišnjeg izvješća Nezavisnog mehanizma nadzora postupanja policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite, a samo dan kasnije netragom nestala, na Dan ljudskih prava 10. prosinca je objavljena i završna verzija.
 
U radnoj je verziji, naime, kostantirano da “policija provodi nedopuštena odvraćanja migranata (engl. pushbacks) i da ne bilježi odvraćanja koja su dopuštena po članku 13. Zakonika o schengenskim granicama”. U završnoj verziji, pak, “policija provodi dopuštena odvraćanja po članku 13. Zakonika o schengenskim granicama iako ih ne bilježi, a u minski sumnjivim područjima u izoliranim slučajevima i nedopuštena odvraćanja”.
 
Da sumiramo: U prvom tjednu prosinca su se pushbackovi provodili, a u drugom se provode samo u minski sumnjivim područjima i to u izoliranim slučajevima. Doista, velik napredak u tako kratkom vremenu.
Nadamo se da će provoditelji (Nezavisnog) mehanizma nadzora znati objasniti ovu razliku.




Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.