MUP izdao nezakonite naredbe svojim djelatnicima?

Large_svecana-prisega-na-policijskoj-akademiji-1-4

MUP tvrdi kako nije u posjedu ključnih snimaka zbog tzv. „tehničkih poteškoća“ što može upućivati na ciljano prikrivanje dokaza kojima bi se mogle rasvijetliti povrede ljudskih prava izbjeglica te na nesavjesno i manipulativno postupanje. To je potvrdio dopis o okolnostima pogibije djevojčice Madine, kojeg je Pučka pravobraniteljica dostavila DORH-u i objavila. Taj dopis potvrđuje i niz dodatnih zastrašujućih činjenica vezanih uz rad policije. 

Najviše zabrinjava to što je MUP svojim djelatnicima izdao dvije naredbe (jednu 24. 11. 2016. i drugu 15. 2. 2017.) koje se poklapaju s podacima o povećanju nasilja nad izbjeglicama i nezakonitim onemogućavanjem izbjeglicama da zatraže azil na teritoriju RH na koje su organizacije civilnog društva upozoravale. Skandalozno je da MUP ne želi dostaviti tekst naredbe Pravobraniteljici. 

Centar za mirovne studije putem prava na pristup informacijama zatražio je navedene naredbe, a u međuvremenu podnijet će i zahtjev Ustavnom sudu RH da provjeri jesu li naredbe u skladu s Ustavom RH. CMS poziva sve djelatnike policije, a poglavito granične policije da ne postupaju po navedenim naredbama jer postoji sumnja da su naredbe protivne zakonima Republike Hrvatske. Pozivamo i sindikate koji djeluju unutar MUP-a na suradnju te da zaštite svoje djelatnike od politički obojenih policijskih naredbi koje nalažu da se krše zakoni RH.

 

Analiza Pučke pravobraniteljice također potvrđuje brojne pritužbe na rad policije na koje su upozoravale izbjeglice te domaće i međunarodne organizacije, kao što su lišavanje slobode bez pravne osnove, uskraćivanje pristupa međunarodnoj zaštiti te  kršenje načela non-refoulement. Vjerojatno je svima najneshvatljivije postupanje prema djeci bez pratnje gdje se ne poziva nadležni stručni radnik centra za socijalnu skrb i gdje se propušta provođenje postupka kojim se utvrđuje najprimjereniji oblik zaštite djeteta i sl. Takvi postupci u konačnici dovode do situacije da u Hrvatskoj djeca izbjeglice spavaju u šumi na snijegu, a nažalost malena Madina je izgubila i život.

 

Također, na razini sustava nadzora, zabrinjava da je jedino institucija Pučke pravobraniteljice savjesno i detaljno napravila nadzor nad MUP-om i razotkrila niz nezakonitosti u njihovom radu. Brojne organizacije i mediji već mjesecima upozoravaju na nezakonito djelovanje policije prema izbjeglicama. Matični saborski Odbor za ljudska prava kao i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednako tako već mjesecima ne sazivaju tematsku sjednicu o tome kako policija postupa prema izbjeglicama. Odbor također nije učinio potreban direktan nadzor MUP-a. Štoviše, policija je ne samo bez parlamentarnog već mjesecima i bez građanskog nadzora jer matični Odbori nisu imenovali članove različitih vijeća za nadzora rada MUP-a i SOA-e. 

 

Zbog svega navedenog Centar za mirovne studije, osim što će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom oko ustavnosti policijskih naredbi vezanih za postupanje prema izbjeglicama, traži da matični saborski Odbori pokrenu savjesnu i objektivnu istragu o nizu alarmantnih navoda u postupanju policije prema izbjeglicama te da žurno uspostave sva tijela građanskog nadzora koja su pod njihovim mandatom. CMS vjeruje da će i DORH pokrenuti niz postupaka temeljem dopisa Pravobraniteljice. Također, CMS još jednom apelira na djelatnike MUP-a da ne postupaju po mogućim nezakonitim naredbama.

 

Foto: Srednja.hr


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.