Kurdski izbjeglica Nurettin Oral je uhapšen na temelju nevaljane tjeralice!

Large_interpol

Hrvatska treba odmah na slobodu pustiti kurdskog izbjeglicu Nurettina Orala, kojeg je uhitila temeljem nevaljane tjeralice i omogućiti mu da se vrati obitelji u Švicarsku, koja mu je dala međunarodnu zaštitu. Jučer je potvrđeno kako je i INTERPOL-ova tjeralica temeljem koje je g. Oral uhićen - nevaljana. Svjestan zloupororaba mehanizama tjeralica, INTERPOL je 2014. godine ustanovio mehanizme brisanja tjeralica, koje protiv izbjeglica izdaju zemlje iz kojih su morali pobjeći. Temeljem zahtjeva za brisanje tjeralice, INTERPOL nas je izvijestio kako protiv Nurettina Orala više nema tjeralice.  

 

Naime, prije gotovo godinu dana Nurettin Oral bio je ju uhićen u Republici Hrvatskoj temeljem INTERPOL-ove tjeralice koju je izdala Turska i od tada je lišen slobode. Od tada hrvatski sudovi uporno zanemaruju ključnu činjencu da Nurettin ne smije biti izručen Turskoj jer ima izbjeglički status u Švicarskoj. 

Izbjeglički je status dobio jer postoji utemeljeni rizik da bi povratkom u Tursku bila kršena njegova ljudska prava. Centar za mirovne studije, međunarodne organizacije za ljudska prava, odvjetnice g. Orala, kao i pojedini mediji od početka su upozoravali kako bi izrucenjem u Tursku Hrvatska prekršila jedno od temeljnih načela međunarodnog prava - načelo “non refoulement”-a, odredbe EU prava, Europske konvencije o ljudskim pravima te nacionalno pravo. Zbog toga je ova potvrda o nevaljanosti tjeralice dodatan razlog da Republika Hrvatska hitno pusti g. Orala iz zatvora.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.