[IZVJEŠTAJ O NASILNOM PROTJERIVANJU IZBJEGLICA IZ RH] Sustavno nasilje prema izbjeglicama mora prestati!

Large_img_8878

Nasilna i nezakonita protjerivanja izbjeglica koja čini hrvatska policija nisu prestala unatoč najnovijem dopisu Pučke pravobraniteljice DORH-u, kao i upozorenjima nevladinih, međuvladinih, međunarodnih organizacija, inicijativa i medija. Svjedočanstva izbjeglica potvrđuju kako hrvatska policija ne dopušta izbjeglicama tražiti azil u Hrvatskoj ako se na iregularan način nađu na teritoriju Hrvatske, već ih suprotno međunarodnom i nacionalnom pravu vraća u susjedne zemlje, nerijetko koristeći nasilje.

Zbog toga su organizacije civilnog društva predstavile danas u Zagrebu četvrti Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima izbjeglica iz Republike Hrvatske. Ovo je četvrti takav izvještaj u godini dana, otkako su obrasci protjerivanja (tzv. push backova) postali vidljiviji i privukli pozornost organizacija koje svakodnevno rade s izbjeglicama te je rezultat višemjesečne suradnje nekoliko organizacija, kolektiva i inicijativa: Are You Syrious? (AYS), No name kitchen (NNK), Centra za mirovne studije (CMS) i Inicijative Dobrodošli!.

Julija Kranjec u ime Centra za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! upozorila je da s obzirom na učestalost i na obrasce policijskog postupanja koji su vrlo slični ne radi o izoliranim i sporadičnim slučajevima nezakonitih  protjerivanja kao ni o benignom „odvraćanju“, već o planskim i sustavnim mjerama lišavanja slobode bez pravne osnove, uskraćivanja pristupa međunarodnoj zaštiti te kršenju načela non-refoulement.

„Organizaciji Are You Syrious? javljaju se izbjeglice, među kojima su cijele obitelji, majke s mnogo djece, osobe s invaliditetom i bolesni, tražeći pomoć i u sred noći jer se nalaze u šumi i trebaju pomoć. Umjesto da se mogu osloniti na policiju koja bi im u tom trenutku trebala spasiti život, boje se zvati policiju jer su više puta iskusili vraćanje iz Hrvatske, bez obzira na to što su tražili azil“ poručila je  Tajana Tadić

To potvrđuje i kolektiv No Name Kitchen, koji svakodnevno na terenu u Srbiji prikuplja svjedočanstva izbjeglica o kršenju njihovih prava. Stoga je volonterka Lydia Cervera naglasila je kako smatraju da iako su svjedočanstva prikupljana od polovice 2017. godine, većina svjedočanstava koja se nalazi u izvještaju je iz siječnja i veljače ove godine, što ukazuje da se postupanje policije prema izbjeglicama nije promijenilo, usprkos upozorenjima.  Štoviše, naglašava kako je u posljednje vrijeme vidljivija suradnja srpske i hrvatske policije i pravosuđa, pa tako Hrvatska ljude vraća, a Srbija ih kažnjava i zatvara zbog ilegalnog prelaska granice, bez obzira na to što su zatražili azil. 

Organizacije zato pozivaju MUP i Ravnateljstvo policije da odmah objave i povuku zapovijedi koje generiraju takvo ponašanje, a od svih djelatnika granične policije po navedenim nalozima jer se izlažu kaznenim progonima. Također, pozivaju Državno odvjetništvo da nepristrano i učinkovito provedu istrage oko navoda Pučke pravobraniteljice o nezakonitim radnjama policije, a premijera Plenkovića da se jasno ogradi od ovakvog postupanja policije i jasno naznači novi smjer postupanja policije prema izbjeglicama koji će biti u okvirima domaćeg i međunarodnog zakonodavstva. 

Na konferenciji za medije puštena je i audio snimka poziva u pomoć koju volonterima upućuju izbjeglice. 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.