Europski sud za ljudska prava traži od Vlade RH očitovanje o izručenju kurdskog izbjeglice Turskoj!

Large_nurettin

Europski sud za ljudska prava zatražio je od Republike Hrvatske da se očituje o slučaju Kurda Nurettina Orala koji je u hrvatskom zatvoru i prijeti mu izručenje Turskoj.

Podsjećamo, Nurettin Oral, politička je izbjeglica kojem je prije 13 godina priznat izbjeglički status u Švicarskoj, gdje živi s obitelji. Uhićen je u Hrvatskoj u srpnju 2017. godine temeljem INTERPOL-ove tjeralice, a ne bi bio prvi slučaj da Turska pokušava zloupotrijebiti ovaj instrument za progon neistomišljenika. Županijski i Vrhovni sud RH donijeli su odluku o izručenju Nurettina Turskoj.

S obzirom na opasnost koja izručenjem prijeti g. Nurettinu Oralu, Europskom sudu za ljudska prava podnesen je zahtjev radi aktiviranja mjere kojom bi se privremeno sprječilo izručenje g. Orala Republici Turskoj prije no što se razmotri ozbiljna argumentacija o kršenju ljudskih prava, te je ovog tjedna predana i Ustavna tužba.

 

Zbog toga je Europski sud za ljudska prava zatražio od Vlade RH da ih se informira o tome u kojem je stadiju postupak za izručenje g. Orala, te koje su mjere poduzete s ciljem procjene Nurettinove pritužbe, posebice one koje se odnose na moguća kršenja zabrane od mučenja.

Ukoliko Ministar pravosuđa donese odluku kojom dopušta izručenje, Europski sud za ljudska prava traži i da ih se informira kako i kada bi odluka bila izvršena. U dopisu koji je Sud dostavio 18. siječnja, Republici Hrvatskoj dan je rok do 23. siječnja u podne za dostavu tih informacija.

 

Iako je Sud odgodio odlučivanje o izdavanju privremene mjere do odluke Ministra pravosuđa, u svom odgovoru piše da je siguran kako hrvatske vlasti neće provesti moguću odluku o izručenju prije dostave zatraženih podataka. Time Sud implicira kako RH kao zemlja članica Vijeća Europe odluku o izručenju ne može donijeti, a da istovremeno ostane u okvirima poštivanja Europske konvencije o ljudskim pravima. Naime, Republika Hrvatska bi odlukom o neizručenju nedvosmisleno pokazala da poštuje temeljna prava zajamčena Ustavom, kao i prava i obveze koje je preuzela međunarodnim dokumentima. 

 

Centar za mirovne studije još jednom poziva Ministra pravosuđa g. Bošnjakovića, kao instancu u čijim je rukama odluka o životu ovog čovjeka, da sukladno pravnim, a i moralnim načelima ne dopusti izručenje g. Orala, već mu dopusti povratak obitelji u Švicarsku, zemlju koja mu i dalje nudi zaštitu.

 

Foto: Novi list

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.