Europski sud za ljudska prava razmatra zašto Republika Hrvatska ne poštuje njihove mjere

Large_europski-sud-za-ljudska-prava-odbija-97-3-posto-tuzbi-gradana-hrvatske_ca_large

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) razmatra zašto Republika Hrvatska ne poštuje njihove mjere te sprječava efikasno ostvarivanje prava obitelji male Madine na podnošenje zahtjeva pred istim sudom, na način da onemogućava pristup njihovim odvjetnicima, provodi kriminalističke obrade protiv njih vezane uz punomoći te da interferira u komunikaciju između obitelji i odvjetnika.

ESLJP je, naime, 11. svibnja komunicirao slučaj izbjegličke obitelji male Madine koja je na hrvatsko-srpskoj granici poginula od naleta vlaka, uzevši u razmatranje povrede nekih od njihovih prava. Konkretno, ESLJP ocjenjuje prestavljaju li uvjeti u detencijskom centru Tovarnik, a u kojem se obitelj nalazi više od 2 mjeseca lišena slobode, nečovječno ili ponižavajuće postupanje, je li lišavanje slobode nezakonito, jesu li time kršena prava obitelji na obiteljski i privatni život, je li obitelj bila podvgnuta kolektivnom protjerivanju bez ikakve pojedinačne procjene njihovih okolnosti, te je li obitelj bila diskriminirana na temelju njihovog statusa tražitelja azila. Potrebno je istaknuti kako je ESLJP ovlašten ući u razmatranje povreda prava tek nakon što su “iscrpljena sva raspoloživa domaća pravna sredstva”, a što odnosi na nacionalne upravne i sudske postupke i svakako Ustavni sud. Znakovito je da je sud odlučio preuzeti u razmatranje te povrede iako nacionalni postupci nisu dovršeni te Ustavni sud RH još nije donio odluku o njima, što govori o (ne)efikasnosti domaćih pravnih sredstava. 

Konačno, i iznimno značajno je da se ESLJP pita zašto Republika Hrvatska nakon opetovanog njegovog zahtjeva da premjesti obitelj u uvjete koji ne prestavljaju nečovječno ili ponižavajuće postupanje to nije učinila te zašto sprječava efikasno ostvarenje prava obitelji male Madine. 

 

 

Foto: Novi list

 

Preporučite članak: