CMS: Želimo Akcijski plan za uključiviji grad!

Large_1ebe7981b5b2518b24af94a5a6490274

Centar za mirovne studije, kao udruga koja se od 2005. godine bavi područjem migracija, azila i integracije, uključio se u internetsko savjetovanje o Nacrtu akcijskog plana Grada Zagreba za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje od 2021. do 2022. koje je trajalo od 16. lipnja do 15. srpnja 2021. godine.

Grad Zagreb ima mnogo iskustva u pružanju integracijskih usluga izbjeglicama i drugim migrantima, te je u dosadašnjoj suradnji pokazana dobra volja i želja za osiguravanjem društva dobrodošlice. U skladu s time, pohvaljujemo napor za izradom lokalnog Akcijskog plana za integraciju koji može biti izgrađen upravo na temeljima dugogodišnjeg iskustva koje su gradske stručne služne stvarale i gradile, a koje mogu postati još uključivije.

Vezano za Nacrt akcijskog plana, u savjetovanju smo istaknuli nekoliko načelnih primjedbi na predloženi nacrt:

  1. Mišljenja smo da Grad Zagreb kao jedinica lokalne samouprave  treba i može ovaj Akcijski plan izgraditi iz pozicije lokalne samouprave, ne vodeći se isključivo nacionalnim akcijski, planom za integraciju kao uzorom, već na temelju vlastita iskustva u integraciji te na temelju potreba skupina koje žive u ovom gradu izgraditi lokalni Akcijski plan za integraciju.
  2. Pozdravljamo i podržavamo definiranje integracije kao procesa koji započinje ulaskom u Hrvatsku, a ne s odobrenim statusom međunarodne zaštite - takvo definiranje integracije u proces uključuje znatno širu populaciju (uz osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom, tražitelje međunarodne zaštite/azila, strance na privremenom i stalnom boravku i iregularne migrante) koja živi u Zagrebu.
  3. Predloženi nacrt koristi različite pojmove koji su u nekim dijelovima teksta kontradiktorni. Predlažemo pojašnjenje pojmova i dosljednost u njihovom korištenju. Kao što smo ranije naveli, predlažemo uključivanje šire populacije u ovaj akcijski plan kako bi se konkretno odgovorilo na potrebe svih skupina koje područje migracija obuhvaća.
  4. Smatramo važnim u pokazateljima pojedinih mjera obuhvatiti kvalitativne pokazatelje koji će uz kvantitativne (koji su navedeni u skoro svim mjerama) pružiti cjelovitu učinkovitost mjera te dati smjernice za daljnji razvoj mjera i pomoći u kreiranju budućih akcijskih planova. Nadamo se da je ovo prvi u nizu akcijskih planova koje će Grad Zagreb razvijati te da će kvalitativni i kvantitativni pokazatelji doprinijeti njihovom razvoju.
  5. Pozdravljamo predviđenu suradnju s organizacijama civilnog društva (OCD), te predlažemo jasno definiranje na koji način će previđena suradnja između Grada i OCD-a biti ostvarena. Važno je napomenuti kako su OCD-i podrška u integraciji, ali da njihovo financiranje ovisi o projektnim natječajima. Smatramo da bi mjere trebalo graditi s idejom održivosti pa bi shodno tome i odgovornost nositelja pojedinih mjera trebala biti kontinuirana i održiva.
  6. Mišljenja smo da u Akcijskom planu ne trebaju biti navedeni aspekti koji su definirani u zakonima i pravilnicima, već da bi Grad kroz pojedine mjere trebao napraviti konkretan iskorak i nadopunu normativnom okviru.

Projekt PRAVA U PRAKSI - Participacijom i suradnjom do kvalitetnih politika zaštite socio-ekonomskih prava je podržan s 149.173,58 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.