Apel medijima

Large_preporuke_za_medijsko_izvje_tavanje_o_migrantima_i_izbjeglicama_pages-to-jpg-0001

Iskazujemo ozbiljnu zabrinutost zbog izazivanja predrasuda te osjećaja straha i nesigurnosti među lokalnim zajednicama koje mediji perpetuiraju senzacionalističkim izvještavanjem i prenošenjem neprovjerenih informacija, a koje šire populistički i antimigrantski usmjereni političari.

U trenutnoj situaciji, umjesto širenja panike, uloga medija treba biti informativna, utemeljena na činjenicama i usmjerena na deeskalaciju umjesto potenciranja sukoba. Mediji bi trebali o svim osobama izvještavati na dostojanstven i human način, vodeći se etičkim načelima. Dodatno, prilikom izvještavanja o osobama koje migriraju u ili kroz Hrvatsku, nužno je da ih mediji prestanu nazivati ilegalnima ili nezakonitima jer je takvo etiketiranje pravno i činjenično netočno. Osobe ne mogu biti nezakonite!

S ciljem promišljanja o trenutnim praksama i unapređenju medijskog izvještavanja o migracijskim temama, dijelimo Preporuke za medijsko izvještavanje o migrantima i izbjeglicama Helene Popović, Krune Kardova i Drage Župarića-Iljića.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.