Rat je gotov: NE vojnom mimohodu!

Large_20150723_rat_je_gotov

„Ne vidimo smisao te parade. To je samo produbilo podjele u društvu. Žao nam je što naši političari ne shvaćaju da militarizam nije rješenje za probleme. Trebamo se sjetiti mirne reintegracije koja je bez ispaljenog metka riješila probleme. To je točka koja nas spaja i koja je poptupno zanemarena. Elementi militarizacije su sve prisutniji u Hrvatskoj koja iza sebe ima težak rat. Militarizacijom društva nećemo riješiti probleme“, istaknuo je Gordan Bosanac iz CMS-a na konferenciji za medije "Rat je gotov" održanoj danas na Markovom trgu.

Prije početka Sjednice Vlade predstavnici CMS-a su članovima Vlade podijelili proglas kojim prosvjeduju jer je pozornost vladajućih, Predsjednice RH i Predsjednika Vlade RH, usmjerena na obilježavanje godišnjica vojnih akcija, ali ne i na uspješnu izgradnju mira u zemlji.

U više navrata u posljednjih nekoliko mjeseci u hrvatskom društvu se ističe retorika o potrebi za „drugim Domovinskim ratom“, a dio naših sugrađana pod izlikom prosvjeda ponovno oblači uniforme i izvlači vojnu simboliku u javni prostor. Najavljivalo se uvođenje vojnog roka, a pripreme za vojni mimohod već su u tijeku.

Vrijeme je da kažemo STOP zabrinjavajućim pojavama militarizacije našega društva!

CMS podsjeća institucije ove zemlje, kao i sve građane da je rat gotov! Republika Hrvatska, nakon proživljenih ratnih razaranja, nikada nije prestala slaviti rat i koristiti simbole militarizma za partikularne političke ciljeve, a nažalost ta potreba nije nestala ni 20 godina nakon završetka rata. Umjesto paradiranja vojske, vrijeme je da se napokon počne obilježavati Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja kojom je bez ispaljenog metka i bez izgubljenog ljudskog života vraćen čitav teritorij pod puni suverenitet RH. 

Pobjede dogovorom moraju nam postati važnije od pobjeda oružjem!

Uz zvukove tenkova koji prolaze gradovima i vojne zrakoplove koje nadlijeću Hrvatsku, Centar za mirovne studije prosvjeduje jer je pozornost vladajućih, Predsjednice RH i Predsjednika Vlade RH, usmjerena na obilježavanje godišnjica vojnih akcija, ali ne i na uspješnu izgradnju mira u zemlji. CMS posebno zanima kako će vojni mimohod doživjeti brojni turisti koji će preplaviti Hrvatsku u kolovozu. Jesu li vladajući sigurni da u našu zemlju dolazi profil militariziranih turista koji jedva čekaju gledati vojne brodove u bračkom kanalu i tenkove na zagrebačkim ulicama? Novac potrošen na vojnu paradu i mimohod trebao bi biti uložen na programe razmjene mladih kroz koje će nove generacije steći znanja o interkulturalnosti, izgradnji mira i nenasilju. 

Izgradnja mira u Hrvatskoj neka bude izborni bod za svaku političku stranku.

Vojni mimohod primarno je odraz slabosti i nezrelosti našeg društva. Niti dvadeset godina nakon rata nismo puno naučili kako ratno iskustvo iskoristiti da se rat nikada ne ponovi. Organizacija vojne parade sasvim sigurno nije korak u tom smjeru, već upravo suprotno. Političke floskule oko vapaja za „zajedništvom“ prizivaju novi rat koji će nam osigurati to lažno „zajedništvo“. Romantiziranje rata kao metode stvaranja „zajedništva“ zastrašujuća je politička retorika koju izgovaraju neki od najodgovornijih nositelja vlasti u Hrvatskoj. Podsjećamo da se „zajedništvo“ u kojemu svi trebamo jednako misliti i vjerovati naziva fašizam. Mi želimo graditi zajedništvo u kojemu postoji pluralizam mišljenja i različitosti, i koji se ne stvara kroz vojne mimohode i proslave ratnih pobjeda. Upravo suprotno, zajedništvo u različitosti se ostvaruje slavljenjem nenasilja, mira i otporu svakoj militarizaciji društva.

Pozivamo sve građane, Katoličku crkvu i druge vjerske zajednice, političke stranke, organizacije civilnog društva, sveučilišta i sve one zasićene nasiljem, da jasno i glasno osude organizaciju vojnog mimohoda. 

CMS traži obustavljanje organizacije vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, kao i reagiranje institucija, a prvenstveno političkih aktera na svakodnevno vraćanje u prošlost militarističkom retorikom.

Zaustavimo tutnjanje aviona i tenkova u glavama naših političara, sugrađana i suboraca!

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.