Poziv organizacijama, inicijativama i pojedincima diljem Hrvatske: uključite se u 11. Tjedne IZBJEGLICAma!

Large_poziv_organizacijama

Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica poziva vas da se priključite održavanju 11. Tjedana IZBJEGLICAma!. Manifestacija se počela održavati prije deset godina u Zagrebu te smo se svake godine širili u sve više gradova. Kao i prošlih godina, otvaramo poziv za sudjelovanjem svim zainteresiranim pojedincima, kolektivima i gradovima koji žele obilježiti Svjetski dan izbjeglica te u svojim lokalnim sredinama organizirati događanja.

Svjetski dan izbjeglica obilježava se 20. lipnja s ciljem podizanja svijesti o životima ljudi diljem svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove zbog straha od proganjanja, ugnjetavanja i sukoba. Više od 110 milijuna prisilno raseljenih osoba, od kojih je veći broj i dalje raseljen unutar svojih zemalja, a oni koji su uspjeli izbjeći u najvećem broju i dalje se nalaze u zemljama okolice u vrlo nesigurnim uvjetima. Broj osoba koji prisilno migrira svake godine je u porastu pokazujući da se, globalno govoreći, malo radi na pravednom rješavanju uzorka prisilnih migracija, utemeljenim u nepravednim i ekspolatatorskim političkim i ekonomskim sustavima i hijerarhijama.  

Hrvatska svjedoči i dalje izrazito malom broju odobrenih međunarodnih zaštita u 20 godina uspostavljenog azilnog sustava u zemlji, no od prošle godine svjedočimo većem broju izbjeglica, osoba u pokretu koje prolaze kroz gradove i ostavljaju tragove u lokalnim zajednicama – ukazujući upravo na to kako Hrvatska nije izuzeta od posljedica globalnih nepravdi. Također, od početka 2022. godine svjedočimo sve većem broju dolaska migrantskih radnika, pogotovo osoba iz zemalja poput Nepala ili Indije, kao i porastu vidljivog i medijski popraćenog rasno motiviranog nasilja prema svima koji odstupaju od rasno homogenog društva koje nas okružuje.

Cilj Tjedana IZBJEGLICAma! je podignuti svijest političara, javnosti i stanovnika Hrvatske o položaju svih izbjeglica, no i drugih marginaliziranih skupina u Hrvatskoj kroz razne forme: javne rasprave, pres konferencije, kulturne događaje i slično. Ako se želite pridružiti i organizirati neki događaj u lokalnoj zajednici u kojoj živite – javite nam se kako bismo vas uključili u 11. Tjedne IZBJEGLICAma!

Važno je napomenuti da Koordinacija za integraciju ne može snositi trošak organiziranja događaja koje želite organizirati, već je želja ovog poziva objediniti inicijative s jednakom motivom pod istim nazivom te doprinijeti kreiranju društva dobrodošlice diljem Hrvatske.

11. Tjedni IZBJEGLICAma! održat će se od 10. do 23. lipnja 2024., uključujući i Svjetski dan izbjeglica 20. lipnja. Ako se vaš događaj događa u lipnju u danima prije ili nakon ovih datuma – javite nam se i uključit ćemo vas u raspored!

Prijave su otvorene do 6. lipnja na ovom linku. Javit ćemo vam se povratno kako bismo dogovorili detalje, a ako imate pitanja, slobodno nam se obratite na lucija.mulalic@cms.hr.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.