Mirovni studiji - prostor za nemirne građane

Large_ms

Mirovni studiji su neforrmalni obrazovni program Centra za mirovne studije i Mirte koji je namjenjen zainteresiranim građanima, onima koji se žele uključiti u rad na nenasilnoj društvenoj promjeni.

Mirovni studiji su interdisciplinarno područje koje stvara obrazovni, istraživački i politički potencijal za nenasilnu društvenu promjenu. Mirovni studiji se oslanjaju na postojeće teorije i prakse, kako bi shvatili uzroke nasilnih sukoba, razvili pristupe za zaustavljanje nasilja, rata i teških kršenja

ljudskih prava i utjecali na izgradnju pravednog mira koje ide pod ruku s izgradnjom pravednih sustava koji se odupiru direktnom i strukturnom nasilju, opresiji i isključivanju, te promišljaju i grade alternative.

 Negativan mir shvaćen kao odsustvo nasilja, rata i održavanje ravnoteže straha, proširujemo konceptom pozitivnog mira – orijentacijom na uklanjanje uzroka sukoba. Pored teorija, strategija i poznavanja javnih politika, na Mirovnim studijima se artikuliraju postojeće aktivističke prakse i potiču novi oblici rada na društvenoj promjeni.

Voditelji i gosti predavači su dobri poznavatelji pojedinih područja, teorija i politika, osobe s direktnim aktivističkim iskustvom te motivacijom za artikuliranje, organiziranje i sudjelovanje u promjenama.

Na Mirovnim studijima koristimo pristupe interdisciplinarnog, participativnog i iskustvenog učenja koji pretpostavljaju da su procesi koje analiziramo kompleksniji od jedne znanstvene discipline, da svatko dolazi s određenim iskustvom i znanjem, a da nas informirana razmjena znanja i iskustva, uz kritičko propitivanje osnažuju za djelovanje. Teorije se propituju u kombinaciji s praktičnim i iskustvenim učenjem kroz analize tekstova i medijskih sadržaja, diskusije, prezentacije, rad u manjim skupinama, igre uloga i druge iskustvene vježbe, oluje ideja, barometre stavova i brojne druge metode koje osnažuju za djelovanje.

Sudionici/e Mirovnih studija mogu biti nemirni građani koji žele aktivno sudjelovati u izgradnji društva s manje nasilja i isključenosti, a više jednakosti i pravde.

Kao neformalni obrazovni program Mirovni studiji se provode pri Centru za mirovne studije u kontinuitetu od 1997., a u radnoj godini 2016 -17. priprema se 250 sati radionica, predavanja, praktičnih radova i javnih dijaloga. Predavanja i radionice održavaju se utorkom i četvrtkom od 17 do 21 sati te jednu subotu mjesečno, od 10 – 17 sati, u Kući ljudskih prava, Selska 112c. Program traje od listopada 2016. do lipnja 2017.

 Moduli i kolegiji

I: Uvod u mirovne studije

1.       Uvod u mirovne studije: Suvremeni izazovi

2.       Uvod u mirovno obrazovanje

3.       Razumijevanje i transformacija sukoba

4.       Uvod u nenasilno djelovanje

II: Ljudska prava

5.       Uvod u ljudska prava (vrijednosti, mehanizmi zaštite, praksa)

6.       Spol-rod-queer

III: Izgradnja mira

7.       Uvod u izgradnju mira

8.       Suočavanje s prošlošću

9.       Ljudska sigurnost

IV: Suzbijanje rasizma i ksenofobije

10.   Postkolonijalizam i migracije

11.   Emancipacija kulturnog pluralizma u vrijeme izbjeglištva

V: Društvena solidarnost

12.   Globalno društvo i održivi razvoj

13.   Ekonomska nejednakost i radnička prava

 

14.   Feministički pokreti i prakse

 

 Više o Mirovnim studijima.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.