Mreža antifašistkinja Zagreba: Kapitalizam i fašizam

Large_maz

U duhu antifašističke borbe Mreža antifašistkinja Zagreba je direktnodemokratski kolektiv koji uspostavlja društvenu frontu koja unapređuje i aktualizira njene vrijednosti i u stanju je ne samo ukinuti represivne i diskriminatorne prakse već i dati emancipacijske društvene alternative. Metode koje aktualizira su: (samo)edukacija, direktna akcija, rotacija, a u predavanju dr. sc. Dijane Ćurković i Ivae Ivas iz Mreže antifašistkinja Zagreba, koje je održano u sklopu seminara Protiv fašizma danas, u organizaciji Mirovnih studija u suradnji s Antifašističkom platformom,  dan povijesni prikaz i usporedba kapitalizma i fašizma.

Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) predstavlja antifašistički kolektiv za direktnu demokraciju (dirdem kolektiv) koji radi na uspostavljanju društvene fronte. Cilj rada nije samo ukinuti represivne i diskriminatorne prakse već ponuditi i emancipacijske društvene alternative. Metode koje aktualiziraju su (samo)edukacija, direktna akcija, rotacija i načelo solidarnosti. Nasljeđe antifašizma ne smije se svoditi na fetišizaciju hrabre partizanske borbe. MAZ ističe kako je  antifašistička borba nužno  i  antikapitalistička, jer uz dozvoljeni monopol i narušene odnose moći ne možemo govoriti o slobodi, koja je često je uvjetovana u ovisnosti o poslodavcu. 

MAZ naglasak stavlja na otpor modernom fašizmu. Svojim akcijama čišćenjem grafita s porukama i simbolima mržnje i prikazivanjem takvih intervencija kroz medije žele potaknuti ljude u različitim sredinama da se i sami aktiviraju u čišćenju. U MAZ-u također plasiraju poruke i simbole antifašizma, prikupljaju pomoć u krizi, pa su se tako aktivirali za pomoć u poplavama, humanitarnoj izbjegličkoj krizi i u direktnoj pomoći beskućnicima. Također, organiziraju edukacije (tribine, kružoci, projekcije filmova), i medijski djeluju kroz izdavanje časopisa Nepokoreni grad,  Radio Borba i Maz.hr

Redovno prosvjeduju protiv mise za Pavelića i organiziraju prosvjed Ujedinjeni protiv fašizma i Marš solidarnosti kojim svake godine ukazuju na neki aktualni problem (fašizacija društva, diskriminacija Roma, policijske represije, devastirani spomenici i tvornice, za solidranost s izbjeglicama). 

Proslavljen je i jubilej 70. obljetnice oslobođenja Zagreba Trnjanskim krijesom i organizacijom AntiFa Night gdje su nastupaju antifa orijentirani bendovi.

 
Foto: Facebook stranica Mreža Antifašistkinja Zagreba

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.