Aktivizam i sport: Na stadionu i oko njega - Nogometni klub Zagreb 041

Large_nk_zagreb_041

Nogometni klub Zagreb 041 u skolpu seminara Protiv fašizma danas u organizaciji Mirovnih studija u suradnji s Antifašističkom platformom u  Kući ljudskih prava 9. veljače 2016. godine održao je predstavljanje svog rada i borbe protiv svih vrsta diskriminacije s porukom povratka nogometu kao sportu solidarnosti, zdravog nadmetanja, uvažavanja protivnika i sportu kojeg vole zbog njegove jednostavnosti i ljepote. 

Kontinuitet klime fašizma u hrvatskom nogometu prisutan je od početka 1990-ih. Kukasti križevi, ruke u zraku standardna su ikonografija tribina. Prisutna je velika mržnja prema Srbima i svemu što je srpsko, ta se paralela vuče iz 1940-ih preko 90-tih godina. Fašistička ideologija se proteže kroz nogometni svijet. Fašizam se iz navijačkog svijeta 2000-ih prebacio sa Srba na homoseksualce, a dolaskom igrača druge boje kože i na njih čime uz ksenofobiju rastu homofobija i rasizam. U Hrvatskoj nema interkulturalizma među navijačima već e poželjno biti bijelac, Hrvat, katolik. Dobro je da hrvatski navijači ne prate europske trendove, pa zasad još na stadionima nema islamofobije. Od ranih 90-ih do danas izmijenile su se generacije, ali se nije ništa promijenilo, navijači postaju sve ekstremniji. Navijači hrvatske reprezentacije nemaju drugi (afirmativni) identitet, sve pjesme se referiraju na domovinski rat, nema sportskog momenta nego je prisutan samo nacionalni, ispada da je jedini cilj pokazati da smo bolji od Srba.

Nogometni klub Zagreb 041 jedan je oblik borbe protiv takvog nogometa. Ideja je došla od navijača Bijelih anđela (navijači NK Zagreba). Osnivačka skupština bila je 1. prosinca 2014. godine u Frankopanskoj 1 (Zelena akcija). 40-tak osnivača i osnivačica osnovalo je klub. Izglasano je ime, statut, tijela kluba, grb, prvi zastupnici, uređenje i prvi Pravilnik i smjernice. Uslijedila je tromjesečna borba za prihvaćanje prvog direktno demokratskog tijela. NK Zagreb 041 je prvi sportski klub koji djeluje i službeno je registriran kao direktdemokratski. Strukturiran je horizontalno što znači 1 član 1 glas. Dva su tijela kluba – savjet i skupština. Izbačena su predstavnička tijela predsjednika, tajnika, različitih odbora što ga čini prvim tako posloženim klubom. U klubu djeluju radne grupe koje se bave administracijom i financijama, logistikom, marketingom, projektima, ekipom i tribinom. Članovi kluba su privatne i pravne osobe, državljani Hrvatske, Slovenije, Španjolske, Engleske, Njemačke, Slovačke, Portugala i SAD-a. Također tu su i tražitelji azila, azilanti, igrači, ultrasi, umirovljenici, zaposleni i nezaposleni, studenti, novinari, doktori, sindikalisti, oni koji ne vole nogomet, pankeri, poželjni, nepoželjni. Jedan od ciljeva kluba je i integracija azilanata u društvo. Klub podržava mnogo organizacija i udruga s istim ciljem, a to je borba protiv fašizma, diskriminacije, homofobije, za integraciju, jednakost, ravnopravnost. 

 

Foto: Facebook Nogometni klub "Zagreb 041"

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.