18. generacija nemirnih građana: Promocija završnih radova studenata Mirovnih studija

Large_img_5191

Punoljetna 18. generacija studenata Mirovnih studija 2015/2016 prošle je srijede predstavila svoje završne radove uz dodjelu diploma i druženje uz Okus doma, koji se također razvio kao jedna završni rad i mentorska grupa Mirovnih studija. 

Angažirane ideje za različite akcije, istraživanja, filmske projekte izrasle su iz četiri mentorske grupe ove generacije Mirovnih studija: 

1. grupa Ljudska prava, pod mentorskim okom Tatjane Vlašić pripremila je i održala Živu knjižnicu o radu pojedinaca, grupa i organizacija na promociji i zaštiti ljudskih prava. Studenti koji su radili su Lucija Dumančić, Petra Mađerčić, Jakov Radalj, Suzana Fugaj, Bojan Develić, Ivana Šakić.

2. grupa Migracije i izbjeglištvo, uz podršku Emine Bužinkić je prevodila i predstavljala Putovnicu i održala akciju u Prihvatilištu za izbjeglice Porin i na Defencing festivalu. U grupi su sudjelovale Iva Anita Knežević, Tanja Štampar, Tea Mađerčić, Martina Pintar, Barbara Horvatinčić, Dora Sivka, Marijana Brcko, Helena Obajdin, Kristina Marjanović.

3. grupa Antifašizam danas, uz Lovorku Bačić i Gorana Grosmana istraživala je i snimila film o stavovima poznatih osoba prema antifašizmu. Na tome su radili Dunja Ribarić, Lea Linarić, Luka Rukavina, Ivan Laškarin, Ela Đeneš, Ines Mindjek, Ljubica Novak.

4. grupa Obrazovanje i rad, s Jasnom Račić bavila se primjenjivim istraživanjem o odnosu obrazovanja i rada. U tome su sudjelovali Leonard Jurić, Sandra Keitoue, Monika Ciglar, Sandra Bezmalinović i Marina Bubalo.

Grupa studenata „Migracije i izbjeglištvo“ koja je za temu završnog rada izabrala izbjeglištvo, svojim se radom (Anti)putovnica pridružila globalnom projektu Passport Project s ciljem senzibilizacije javnosti o tome kako jedan dokument, jedan list papira može značiti cijeli život nekome. Nažalost, politike EU na to prisiljavaju ljude koji bježe od ratova u potrazi za sigurnošću. Projektom (Anti)putovnica i korištenjem umjetničkim metoda, upravo se pokušava dotaknuti teme izbjeglištva na način da se promoviraju poruke kako nitko nije ilegalna osoba, bez obzira na papire. U sklopu ove grupe, izrađena je (Anti)putovnica, prevedena na hrvatski jezik te predstavlja 9. izdanje ove simbolične putovnice, u kojoj se nalaze pjesme i umjetnički radovi, ona ne pita za državljanstvo, za spol i dob, za imena roditelja, ni gdje se nalazite. Ova (Anti)putovnica započinje pjesmom Antoinea Cessara i, kako kažu studentice Mirovnih studija predstavlja „uspavanku za pregažena ljudska prava“. Ova (Anti)putovnica predstavljena je samim izbjeglicama 12. lipnja, kao uvod u 3. Tjedne IZBJGELICAma, na zajedničkoj akciji Mirovnih studija, Inicijative Dobrodošli!, Zagreb Light Brigade-a i Okusa doma kada su aktivisti došli nakon iftara na druženje s izbjeglicama koje se nalaze u Porinu. Druga predstavljanje bilo na Defencing festivalu koji je okupio aktiviste i organizacije koje vjeruju u svijet bez granica. 

Kako su obrazovanje i rad povezani istraživala je grupa pod mentorstvom Jasne Račić. Studenti su se dotakli i aktualne rasprave o Cjelovitoj kurikularnoj reformi i koliko je rad zastupljen u njoj, odnosno koliko su radnička prava zastupljena. Studenti su poslali i svoj prijedlog javnoj raspravi o Cjelovitoj kurikularnoj reformi. „Obrazovanje nas ne uči o tome koja su prava radnika i kako ih koristiti i kako ih obraniti“, mišljenja su studenti. Dok se mnogo spominje poduzetništvo, što je zasigurno pozitivno, no radnička prava su podzastupljena što u kombinaciji nije dobar smjer. Dodatno, ova se grupa bavila i time kakav pristup tržištu rada imaju osobe koje su u nepovoljnim situacijama. „Oni su prepušteni sami sebi i tzv. nadgradnja vještina se događa na motivaciju pojedinca, dok sustav i tržište ne brinu o tome“, istaknuli su studenti. Studenti u ovoj grupi su se bavili i tome kako se u medijima reflektiraju političke promjene i kako koji medij naginje kojoj političkoj opciji i političkom smjeru. Dio studenata bavio se i studijom slučaja tvornice ITAS iz Ivanca koja je jedna od rijetkih čiji su vlasnici sami radnici. Studenti Mirovnih studija su proučavali vezu obrazovanja i suradnje u lokalnoj zajednici na primjeru te tvornice. „Surađuju s lokalnom zajednicom na način da se čak zbog nedostatka specifičnog kadra u tvornici ITAS otvorio novi smjer u područnoj srednjoj školi upravo za tu specifičnu struku“, objasnili su studenti. 

Pod mentorstvom Tatjane Vlašić grupa studenata Ljudska prava je pripremila živu knjižnicu. Potaknuti razgovorom s novinarkom Barbarom Matejčić i čitanjem njezine knjige Kako ste?, studenti su odlučili organizirati živu knjižnicu kako bi se ljudima dala mogućnost da se upoznaju s ljudima koji su direktno bili izloženi nekoj vrsti diskirminacije. Nakon različitih razgovora i u procesu realizacije ove akcije, studenti su se odlučili kako će živu knjižnicu održati na način da predstave određene organizacije koje se bave borbom protiv svih vrsta diskriminacije. Sam događaj je bio vrlo uspješan, s otprilike 50-ak sudionika.

Posljednja grupa se bavila time što je antifašizam danas te kakve su manifestacije suvremenog fašizma, na dva načina. Jedna grupa ljudi provodi istraživanje o antifašističkim grupama diljem Hrvatske. Istraživanje je još u tijeku, a nakon završetka, ideja studenata je da naprave kartu i mapiraju sve antifa grupa u Hrvatskoj. Druga grupa bavila se izradom kratkom filma za senzibilizaciju, koji uključuje poznate osobe i njihove stavove o fašizmu danas. U dijelovima filma čitaju se i ulomci iz poznatog UR fašizma Umberta Eca.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.