Tko je tebi Reihl Kir?

Large_kir_s_thumb

Centar za mirovne studije poziva Vas u petak, 24. rujna u 19h, u Domu HDLU (Trg žrtava fašizma bb, Zagreb) na otvorenje izložba pod naslovom „Tko je tebi Reihl Kir?“, posvećena tragičnoj sudbini nekadašnjeg načelnika policijske uprave u Osijeku Josipa Reihl Kira.

Izložba je jedna od aktivnosti regionalnog projekta „Manjine za manjine", kojeg je nositelj Centar za mirovne studije iz Zagreba. Partneri na projektu su Mirovni inštitut iz Ljubljane, Biro za ljudska prava iz Tuzle i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda koji su ujedno i producenti izložbe. Autorica izložbe je Tanja Simić Berclaz.

 

Ovo je prvo javno obilježavanje sjećanja na osječkog načelnika policije koji je 1991. godine ubijen zbog toga što je predstavljao prepreku ratu . Čovjek koji je mjesecima pokušavao urazumiti građane hrvatske i srpske nacionalnosti na tom području, na kraju je želju za mirom morao platiti glavom. Riječima Tanje Simić Berclaz, autorice izložbe: "ovo je način odavanja poštovanja mirovnjaku i čovjeku koji je zaista vjerovao da je potrebniji svojoj zemlji i svojim sugrađanima nego što je njegov život bio potreban njegovoj obitelji."

Zašto i na koji način se ovo ubojstvo dogodilo te kakve su bile posljedice ove smrti na preko dvadeset milijuna ljudi poznato je, ali "ko je bio Josip Tvrtko Reihl-Kir, intimno, i da li je ličio na nas, koji se nismo usudili da svoje živote položimo u odbranu izgubljenog? Šta ga je gonilo? Kakva je vera, kakva je strast za bližnjega, koja (ponekog) čoveka tako žestoko šiba napred, i kad mu nasilna smrt, bez maske, gleda pravo u oči?"

 

Autor likovne postavke izložbe je Metaklinika/Beograd, a izložba se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Ive Josipovića. Financijski je izložbu podržala Europska unija. Na izložbi će govoriti Gordan Bosanac (programski voditelj CMS-a), Predrag Matić (izaslanik predsjednika RH) i Borka pavičević (direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju) koja će i otvoriti izložbu.

 

Izložba će biti otvorena do 1. listopada 2010.

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.