-->

Ustanimo! Zvoni alarm za klimatsku uzbunu!

Large_gew__2_

Tjedan globalnog obrazovanja održava se diljem Hrvatske od 18. do 24. studenog u sklopu široke kampanje koju koordinira Centar Sjever-Jug Vijeća Europe, a koji se svake godine obilježava kroz različite oblike formalnog i neformalnog obrazovanja, te informalnog učenja u cijeloj Europi.

 

Cilj je Tjedna potaknuti obrazovne radnice i njihove učenike/ce, ali i ostale zainteresirane građane da se okušaju u aktivnostima koje potiču razvoj njihove globalne kompetencije.

Aktivnosti koje se održavaju u sklopu ovog Tjedna promoviraju globalno obrazovanje, inovativan pedagoški pristup koji promatra sve veće međuovisnosti lokalnih i globalnih stvarnosti. Ove godine tema je Tjedna je naš odnos prema klimatskim promjenama, a moto “Ustanimo! Zvoni alarm za klimatsku uzbunu!” (‘Wake up! This is the final call for climate’). Prilika je to da se kroz različite aktivnosti osvrnemo na najveći suvremeni izazov koji je pred nama, a čije posljedice jasno vidimo i u svojim lokalnim zajednicama. Aktivnosti tjedna u različitim zemljama možete pratiti na https://www.coe.int/en/web/north-south-centre/the-global-education-week

Ovogodišnja tema “Ustanimo! Zvoni alarm za klimatsku uzbunu!” vezana je uz  UN-ove ciljeve održivog razvoja  usmjerene na pravednije društvene odnose, razvoj dobre i održive ekonomije u okvirima zdravog okoliša poštujući prirodna ograničenja našeg planeta. Agenda 2030. globalni je sporazum kojim su se države obvezale na pitanjima održivosti aktivno kroz nacionalne politike i strategije raditi do 2030. godine. 

 

 


Grad 

Naziv eventa i organizator

Info

Zagreb/ Pariz

Studijski posjet i međunarodni sastanak nastavnica u okviru projekta globalnog obrazovanja p.s. Pokreni solidarnost! (https://www.fraternity-card.eu/)


Centar za mirovne studije

Gdje? Pariz


Kad? 21. - 24.11.


Opis 

Od 21. do 24.11. Centar za mirovne studije organizira studijski posjet hrvatskih nastavnica partnerskoj organizaciji La Ligue de l’enseignement u Parizu u okviru projekta globalnog obrazovanja ‘Let’s play the fraternity card in Europe’ (https://www.fraternity-card.eu/). 150000 učenika u Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj i Hrvatskoj kroz ‘Let’s play’ aktivnosti analiziralo je  fotografije koje tematiziraju klimatsku pravdu, rodnu ravnopravnost, migracije i izbjeglištvo, građanski aktivizam i ljudska prava te na te teme osmišljavalo poruke solidarnosti svojim sugrađanima i sugrađankama. Time se potiče otvaranje škola prema zajednici i pokretanje dijaloga o važnim društvenim temama te suodnosu globalnih izazova i lokalnih realnosti. Na studijskom posjetu nastavnice iz 5 hrvatskih škola sa svojim će kolegicama i kolegama razgovarati o provedbi građanskog odgoja i obrazovanja u formalnim obrazovnim sustavima, o prilikama koje formalni sustav pruža za rad na suvremenim temama i razvoj solidarnosti te društveno angažiranoj 

fotografiji i umjetnosti. 

 

Zagreb

Trening za trenere - ‘Vrijednosti, sadržaji i metode obrazovanja za društvenu promjenu’


Centar za mirovne studije

Gdje? Zagreb


Kad? 23.-24.11.


Opis

Trening za trenere Centra za mirovne studije kritički će se osvrnuti na ulogu obrazovanja kao značajnog aktera društvene reprodukcije i odnosa moći, ali i važnog aktera društvene promjene. Sudionice će raditi na tome kako obrazovanje staviti u službu društvenih skupina koje su izložene društvenoj nepravdi (kršenju ekonomskih, socijalnih, političkih prava); kako prepoznati vlastite društvene pozicije i graditi alate za društvenu promjenu; kako osnažiti obespravljene i potaknuti na dekonstruiranje sustava, društvenu promjenu i kako otvoriti procese dijaloškog učenja i aktivno uključiti sve koji u procesu sudjeluju. 

ZagrebTribina “Prijeti li nam klimatski aparthejd”


Centar za mirovne studije

Kad? 18.11. u 18h


Gdje? Showroom Galerije Nova, Ul. Nikole Tesle 7


Opis:

Profesor Philip Alston, posebni izvjestitelj UN-a za ekstremno siromaštvo i ljudska prava u svojem je izvještaju 'Klimatske promjene i siromaštvo' u lipnju 2019. iznio tezu da svijetu prijeti doba tzv. „klimatskog aparthejda“ u kojem će se zbog posljedica klimatskih promjena produbiti nejednakosti u društvima te će ljudska prava mnogih biti ugrožena.

Na tribini ćemo se osvrnuti na pitanja veza i međuovisnosti ljudskih prava, nejednakosti i stanja našeg okoliša te se osvrnuti na pitanja klimatskih izbjeglica i odnosa prema ovom suvremenom fenomenu.

Na tribini  će govoriti:

·Tanja Vlašić, koordinatorica programske cjeline Ljudska prava na Mirovnim studijima

·Drago Župarić-Iljić, Odsjek za Sociologiju Filozofskog fakulteta

·         Petra Andrić, Greenpeace Hrvatska

·     Jasna Račić, koordinatorica programa Mirovnih studija

Tribinu će moderirati Lana Jurman iz Centra za mirovne studije.

Pula

Udruga Zona, Gimnazija Pula i Volonterski centar Istra

Kad? 22.11.2019.


U četvrtak bismo s Gimnazijom Pula tj. s učenicima i nekim profesorima imali akciju kojom zajednice diljem svijeta pokušavaju ukazati najvećim zagađivačima (korporacijama, kompanijama) koje proizvode plastične ambalaže a time i otpad, koliko je njihov otpad rasprostranjen te da moraju za isti preuzeti odgovornost!

Akciju bismo produžili tijekom tjedna Globalnog obrazovanje s istim ciljem i aktivnostima. Aktivnost bi se provela u petak, 22.11.2019.

Zagreb

Zaklada SOLIDARNA i CROSOL

Kad? 14.11. do 14.12.


Opis

Platforma za međugrađansku solidarnost CROSOL i Zaklada SOLIDARNA, kroz projekt „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”, podržat će škole, učeničke domove i školske klubove u njihovom snažnijem javnom djelovanju tijekom predsjedanja RH Vijećem EU od 01. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.


S tim ciljem otvaraju poziv na dostavu projektnih prijedloga putem kojeg učenici, škole i učenički domovi diljem Hrvatske mogu dobiti do 10.000 kuna za kampanje i projekte borbe protiv klimatskih promjena.

Osijek

Dan filozofije: Filozofija

umjetnosti i Scenarij

budućnosti,

Udruga za rad s mladima

Breza

Gdje? GISKO (American Corner, Europska Avenija 24


Kad? 21.11.2019., 9:00-12:00 h


Povodom obilježavanja svjetskog dana filozofije ove godine

Udruga Breza sa svojim Klubom mladih Lonac priprema dvije

radionice kritičkog mišljenja za mlade: 1. Filozofija umjetnosti:

umjetnost u 5 koraka, 2. Scenarij budućnosti. Radionice su

zamišljene kao neformalni susret i druženje te su namijenjene

mladim kreativcima, skepticima i istraživačima koji vole s

dozom sumnje propitivati svijet

Nacionalno

Štrajk prosvjetara

 

 

Nema kvalitetnog obrazovanja bez zadovoljnih učitelja! Tjedan globalnog obrazovanja u Hrvatskoj uklopio se u treći tjedan cirkularnog štrajka učitelja i početak cjelovitog/frontalnog štrajka hrvatskih učitelja što je rezultiralo činjenicom da se aktivnosti Tjedna nisu mogle integrirati u učionice. S druge strane, ovaj je štrajk najuspješniji u dosadašnjoj hrvatskoj povijesti i kao što su neki primijetili - najveća i najvažnija lekcija građanskog odgoja i obrazovanja za sve nas! 10. listopada 2019. započeo je najveći koordinirani štrajk nastavnika i školskog osoblja u Hrvatskoj nakon što dva najveća prosvjetna sindikata nisu uspjela s vladom ispregovarati zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti posla za 6,1%. I osnovne i srednje škole uspješne su u provedbi štrajka više od 30 dana bez naznake završetka. Njihovo jedinstvo je zavidno s otprilike 90% učitelja i školskog osoblja koji su sudjelovali u 33. danu štrajka. Kroz borbu za dostojanstvo učiteljske profesije, učitelji nam pokazuju što znači biti angažiran i aktivan građanin, a njihovu borbu podržava veliki broj roditelja, nevladinih organizacija, drugih sindikata, umjetnika - iskazujući solidarnost na različite načine.

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.