U Rijeci održan seminar „Održivi razvoj“ za nastavnice/ke Građanskog odgoja i obrazovanja

Large_zelena-istra

Centar za mirovne studije i Zelena Istra, u suradnji s dr. sc. Draženom Šimlešom osmislili su i proveli seminar za obrazovne radnice/ke osnovnih škola iz Istarske i Primorsko-goranske županije koje provode Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) kao izvannastavnu aktivnost. 

Seminar se održao u Rijeci od 03. do 05. listopada, a sudjelovalo je 22 obrazovnih radnica/ka i dvije predstavnice udruga - iz Pule (Volonterski centar Istre) i Rijeke (PaRirter).

Održivi razvoj (OR) je jedna od dimenzija GOO-a koji se provodi prema tzv. riječkom modelu kao izvannastavna aktivnost u osnovnim školama gradova Rijeka, Osijek i Sisak, te Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Također, održivi razvoj je od ove školske godine uveden u sve škole kao međupredmetna tema te je svrha ovog seminara bila upoznati obrazovne radnice/ke za ovim širokim tematskim područjem i doprinijeti izgradnji njihovih kompetencija za rad s učenicima kroz nastavu, izvannastavne i projektne aktivnosti kao i doprinjeti njihovoj motivaciji i idejama za rad. 

Osim izlaganja dr.sc. Dražena Šimleše koji je približio sudionicima što je održivi razvoj te sadržaj i poveznice kurikuluma OR-a i GOO-a, na seminaru smo obradili, teorijski i praktično, ciljeve održivog razvoja te su sudionice imale priliku i primjeniti stečene informacije i znanje kroz kreiranje sadržaja za nastavu i izvannastavne aktivnosti.

OR do sada ima vrlo ograničenu primjenu u školama te mnogi nastavnici/e nisu imali prilike za pohađanje stručnih usavršavanja u ovom području. Ovim seminarom željeli smo nadopuniti stručna usavršavanja nastavnica koje provode GOO odnosno napraviti podlogu da OR na kvalitetniji način zaživi u školama. Seminar je dizajniran tako da bude priprema za provođenje sadržaja održivog razvoja kroz nastavu, izvannastavne i projektne aktivnosti s učenicama/cima te može poslužiti kao temelj za izradu izvedbenih kurikuluma. Osim obrazovnog sadržaja, izrađuju se dodatni materijali koji služe kao podsjetnik i podloga za osmišljavanje aktivnosti s učenicima. 

Seminar je dio projekta "Znanje za održivo djelovanje" koji Zelena Istra provodi u partnerstvu s Centrom za mirovne studije, Ekološkom udrugom Krka Knin te osnovnim i srednjim školama na području Pule i Knina. Projekt se provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.