[PROGRAM] Tjedan globalnog obrazovanja: Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!

Large_gew-visual_2020

Tjedan globalnog obrazovanja je svjetska inicijativa za podizanje svijesti i poziv da zajedno razmislimo o našem svijetu, koristeći globalno obrazovanje kao sredstvo solidarnosti i promjena, a ove godine se obilježava od 16. do 20. studenog. #GEW20

Krilatica Tjedna 2020. godine je "Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!", a fokus je na aktivnim mladima kao pokretačima i nosiocima promjena. Prilika je to da se globalno obrazovanje promovira kao važan alat za poticanje solidarnosti, interkulturnog dijaloga, vršnjačkog učenja i održivog razvoja. Tjedan će se u Hrvatskoj obilježiti različitim aktivnostima u Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Zagrebu - pronađite nešto za  sebe:

 

1.       Udruga za rad s mladima BREZA – Dan filozofije

Gdje?  Osijek

Kad?  20.11.2020.

Kratki opis aktivnosti

20. 11. Klub mladih Lonac (Udruga za rad s mladima Breza) i ove godine će obilježiti Svjetski dan filozofije. Planirane su dvije aktivnosti:

 

1. Radionice kritičkog mišljenja za mlade

Učenje za mišljenje, odnosno uvježbavanje kritičkog mišljenja u obrazovnim sustavima i u suvremenim školama smatramo nužnim. Cilj radionica je motivirati mlade u dubljem promišljanju i navikavati mlade na argumentiranu raspravu, zauzimanje za svoje stavove i razmišljanje.

 

2.Filozofski cafe

Neformalni oblik filozofske prakse koji ne zahtjeva formalno obrazovanje u filozofiji te samim time omogućava sudjelovanje svima koji su zainteresirani. Sami sudionici biraju aktualnu temu o kojoj žele raspravljati te uz pomoć moderatora iznose svoje argumente.

Više informacija: udruga.breza@gmail.com, https://breza.hr/

 

2.       DrOne – ‘Priča o globalnom obrazovanju' online trening

Gdje? Online

Kad? 17.11. – 23.11.2020.

Kratki opis aktivnosti

Kako globalno obrazovanje nije doseglo svoj potencijal u Hrvatskoj - odlučili smo poduzeti mjere i prve korake ka tome. U okviru ovog projekta razvit ćemo i implementirati početni trening za osobe koje aspiriraju globalnom obrazovanju. Cilj nam je predstaviti koncept i važnost globalnog obrazovanja polaznicima treninga, predstaviti primjere dobrih praksi u Hrvatskoj, predstaviti metodologiju globalnog obrazovanja i organizirati online sastanak sa stručnjacima na ovu temu. Sam trening trajat će 4 dana i odvijat će se na principu vlastitog tempa (sudionici će sami organizirati svoje vrijeme učenja i upravljati zadacima prema svom ritmu). Trening će se odvijati putem user-friendly Thinkific platforme za učenje, s detaljnim uputama o načinu upotrebe platforme. Očekujemo 8-10 polaznika na ovom treningu i svaki polaznik imat će svog „mentora“ u zadacima koje treba ispuniti. U fazi praćenja projekta (nakon treninga) sudionici će raditi u malim timovima na osmišljavanju i provedbi vlastite online kampanje na temu globalnog obrazovanja.

Više info: udruga.drone@gmail.com, https://web.facebook.com/udrugadrone/?_rdc=1&_rdr

 

3.       DELTA – Akcija za 5!

Gdje?Rijeka, Zoom platforma

Kad?19.11.2020., 16:00-18:00h

Kratki opis aktivnosti

Akcija za 5! održava se petnaestu godinu za redom u Gradu Rijeci. Projektom „Akcija za 5!“ mladi između 14 i 19 godina kroz projekt simuliraju rad Gradskog vijeća (od pripreme projekata, debate, glasovanja). Samo će jedna grupa učenika pobijediti te će u razdoblju koje slijedi nakon „Akcija za 5!“ i realizirati svoj projekt, a za što osiguran je iznos od 5.000,00 kuna. 2020. godine učenici projektne prijedloge pripremaju na temu „Mladi za mlade u koroni“. 19.11.2020. održat će se online finalno sučeljavanje dvije grupe učenika čiji projektne ideje imaju najveći broj bodova. Predstavnici grupa odgovarati će na pitanja žirija sastavljenog od predstavnika Grada Rijeke, Savjeta mladih i ostalih zaitneresiranih stručnjaka/inja, koji će anonimnim glasanjem odabrati pobjednički projekt. Sljedećeg dana ili u sljedećem tjednu pobjednička grupa učenika sastaje se kako bi započela s planiranjem i implementacijom projekta uz mentoriranje zaposlenica Udruge Delta i uz pomoć zaposlenika Grada Rijeke.

Više info: masa.cek@udruga-delta.hr, https://udruga-delta.hr/

 

4.       Udruga roditelja Korak po korak – CAP konferencija

Gdje? ZOOM

Kad? 20. i 21. studenog 2020.

Kratki opis aktivnosti

Konferencija će okupiti oko 100 odgojno obrazovnih djelatnica koje provode CAP program primarne prevencije nasilja nad i među djecom i mladima koji Udruga roditelja Korak po korak provodi od 1999. godine. Više o samom CAP programu, dostupno je na LINK-u.

Više info: kristijan@udrugaroditeljakpk.hr, https://www.udrugaroditeljakpk.hr/

 

5.       Privatna gimnazija i strukovna škola „Svijet“ - Juniori za seniore

Gdje? Zagreb

Kad? 16.- 20.studenog 2020.

Kratki opis aktivnosti

Kontaktirat ćemo Maticu umirovljenika grada Zagreba i doznati koji su najrizičniji njihovi članovi (mala mirovina, bolest, nemogućnost kretanja, nedostatak interakcije s okolinom) i odabranih pojedincima uručiti poruke podrške koje ćemo napisati u školi. Uz poruke podrške darovat ćemo i neke skromne poklone, već prema uputama Matice. Poklone ćemo ostaviti pred vratima njihovih kućanstava pridržavajući će socijalne distance.  Susret ćemo dokumentirati fotografijama i snimiti video.

 

Više info: dstiglic@gmail.com, https://privatnagimnazijasvijet.hr/

 

6.       Prva riječka hrvatska gimnazija, Centar za kulturu dijaloga – Snimanje videa za kampanju Moje mjesto pod suncem

Gdje? Rijeka, u školi i zvan škole.

Kad? 9. – 20.11. 2020.

Kratki opis aktivnosti

U okviru nastave Hrvatskog jezika, a u skladu s nacionalnim Kurikulumom za nastavni predmet Hrvatski jezik za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj održat će se projektna aktivnost o reklami i medijskom jeziku. Nakon upoznavanja s radom udruge Centar za kulturu dijaloga i njihovim projektom Moje mjesto pod suncem učenici će napraviti video kojim promoviraju kampanju udruge vezanu uz poboljšavanje životnih uvjeta siromašne djece te aktivno utječu na vidljivost problema socijalne nejednakosti u društvu i posljedica koje ona ostavlja na djecu.

Nakon snimanja videa, izabrat će se najbolji koji će biti iskorišteni u javnom medijskom prostoru (društvene mreže) za promicanje ciljeva kampanje – prikupljanja potrebnih sredstava.

Nositelji aktivnosti su 1.b i 1.d razred Prve riječke hrvatske gimnazije, a koordinatorica/metorica je nastavnica Hrvatskog jezika Helena de Karina. U planu je proširiti aktivnosti na ostale razrede.

Više info: http://prhgweb2020-001-site1.etempurl.com/prhg/Naslovnica

 

7.       CMS – Trening nastavnica globalnog obrazovanja

Gdje? Online

Kad? 20. - 21.11.2020.

Kratki opis aktivnosti

p.s. Pokreni solidarnost! je Erasmus+ projekt globalnog obrazovanja koji se paralelno odvija u školama u 6 zemalja - Hrvatskoj, Sloveniji, Poljskoj, Španjolskoj, Italiji i Francuskoj, a koordinira ga Centar za mirovne studije. U školskoj godini 2020/2021, 21.000 učenika biti će uključena u aktivnosti koje će tematizirati klimatske promjene, rasizam, međugeneracijsku solidarnost, ženska prava, migracije i mentalno zdravlje mladih. Oko 900 učitelja i profesorica biti će usavršeno u okviru projekta u partnerskim zemljama (www.fraternity-card.eu). Jednodnevni online trening za učiteljice i profesorice u Hrvatskoj održat će se u okviru Tjedna globalnog obrazovanja.

 

Više info: lana.jurman@cms.hr; www.cms.hr; www.fraternity-card.eu

 

8.       Medicinska škola Osijek

Gdje? Medicinska škola

Kad? 17.11.2020.

Kratki opis aktivnosti

Radionica 'Promjena' održati će se s učenicima s ciljem razgovora o stereotipima vezanim za izbjeglice te dugoročno s idejom  razvoja kritičkog mišljenja. 

Više info:

djradic123@gmail.com, http://ss-medicinska-os.skole.hr/

 

9.       Centar za građansku hrabrost - Humanizam za sve!

Gdje? Online

Kad? 16.11. – 20.11.2020.

Kratki opis aktivnosti

Zbog epidemije korone ne možemo održavati naše sekularne humanističke radionice za školsku djecu, pa smo odlučili izraditi webinare / video zapise o humanizmu i feminizmu za djecu. Svoj prvi video promovirati ćemo u sklopu Tjedna globalnog obrazovanja.

 

Više info: center4civilcourage@gmail.com; http://www.civilcourage.hr/

 
         10. Centar za mirovne studije - Online panel: Ima li zemlje znanja bez globalnog obrazovanja?

Gdje: Online

Kad? 19. studenog od 15:00 do 16:30

Kratki opis aktivnosti:

U sklopu Tjedna globalnog obrazovanja Centar za mirovne studije organizira panel “Ima li zemlje znanja bez globalnog obrazovanja?” kojem je središnje pitanje pruža li formalni odgojno-obrazovni sustav u Hrvatskoj učenicima okruženje i mogućnosti da se razviju u globalno kompetentne osobe koje će razumjeti umreženost lokalnih, nacionalnih i globalnih realnosti, znati živjeti u interkulturnim društvima i zauzimati aktivan stav u borbi za ljudska prava, dostojanstvo i održivost.

Više info: 

https://www.cms.hr/hr/gradanski-odgoj-i-mirovno-obrazovanje/online-panel-rasprava-ima-li-zemlje-znanja-bez-globalnog-obrazovanja

11. Osnovna škola "Vladimir Nazor" Slavonski Brod  

Radionica "Po čemu sam poseban/na?" 

Gdje? Slavonski Brod

Kroz radionicu će se učenicima predočiti pojam predrasuda, cilj radionice je osvijestiti predrasude o drugima te upoznavati drugačije osobe. Na taj način će se nastojati postići da učenici pokušaju  prepoznati kod sebe predrasude o  drugima kako bi im to pomoglo da budu tolerantniji. Isticanjem posebnosti kod sebe i uočavanje drugih će se nastojati podizati razina svijesti i tolerancije      

Više informacija: vajer4@gmail.com; http://www.os-vnazor-sb.skole.hr/

 

12. Upravna škola Zagreb

Online kampanja „Budimo odgovorni… i prema okolišu!“

Gdje? Na društvenim mrežama Upravne škole Zagreb (Instagram, Facebook) i društvenim mrežama učenika.

Kad? U tjednu od 16. – 20. 11. 2020.

Učenice su napravile edukativne digitalne plakate putem kojih će informirati ljude da ne odbacuju maske u okoliš i da osim prema sebi i drugima, budu odgovorni i prema okolišu. Primarna grupa su nam srednjoškolci, ali u nadi da se navedeni plakati prošire putem društvenih mreža i na širu populaciju.

Više informacija: ababacic@gmail.com; http://www.ss-upravnaskolazagreb-zg.skole.hr/

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.