Pokrenimo solidarnost: učenici i učenice za solidarniji svijet

Large_copy_of_274447507_501689484651721_1646791324969435445_n

Uz račune i promidžbene letke ovih bi dana stanovnici Hrvatske u svojim poštanskim sandučićima mogli pronaći poruke solidarnosti.

Povodom Međunarodnog dana eliminacije rasne diskriminacije koji se obilježava 21. ožujka, oko 2300 učenika i učenica u Hrvatskoj priključili su se svojim europskim kolegama i u sklopu kampanje P.S. Pokreni solidarnost! svojim sugrađanima poslali poruke solidarnosti.

Naime, učenici i učenice čak 32 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj sa svojim su nastavnicima analizirali fotografije koje se nalaze na razglednicama, a koje govore o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje, nakon čega su nasumično odabrali primatelja razglednice i napisali mu poruku solidarnosti.

Razglednica se sastoji od dva dijela, jedan ostaje primatelju, a na drugom je moguće uputiti odgovor učeniku ili učenici koja je napisala poruku solidarnosti. Već mjesec dana stvaraju poruke solidarnosti kako bi ih poslali svojim susjedima i susjedama te se nadaju njihovim odgovorima.

Fotografije s razglednica radovi su fotografa i fotografkinja iz Francuske, Italije, Poljske, Slovenije, Španjolske i Hrvatske, a u sklopu projekta p.s. Pokreni solidarnost! učenici iz ovih zemalja naučit će kako analizirati fotografije i poruke skrivene u njima, ali i drugim vizualnim materijalima kojima su svakodnevno okruženi u suvremenome društvu. 

Teme koje se obrađuju primarno su teme građanskog odgoja i obrazovanja, a uz njih p.s. Pokreni solidarnost! potiče povezanost i suradnju predmeta, čime učenicima omogućuje da suvremene izazove poput klimatskih promjena, rasizma ili nejednakosti promotre iz različitih kuteva i stvore cjelovit uvid u društvo današnjice. Premda je velik broj škola uključen u projekt ove školske godine, nužno je ovakve i slične sadržaje pružiti svim učenicima u Hrvatskoj, kroz kvalitetan građanski odgoj i obrazovanje, za što se Centar za mirovne studije već godinama zalaže kroz svoj rad u GOOD Inicijativi. 

Prošle godine u projektu je sudjelovalo oko 23000 učenica i učenika u šest zemalja, od čega 2000 u Hrvatskoj, a ove godine uz koordinaciju Centra za mirovne studije, škole, učenici i učenice koji su se uključili u projekt još su brojniji. Uvertira je to i u lokalne akcije solidarnosti koje će učenici isplanirati i održati u nadolazećim mjesecima.

Pokreni solidarnost!

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.