Online panel rasprava: "Ima li zemlje znanja bez globalnog obrazovanja?"

Large_event_web

U sklopu Tjedna globalnog obrazovanja pozivamo vas na online panel “Ima li zemlje znanja bez globalnog obrazovanja?” u četvrtak  19. studenoga od 15.00 do 16.30 sati.

Globalno obrazovanje je obrazovanje koje otvara oči i umove prema realnostima ovoga globaliziranoga svijeta te ih pokreće prema ostvarenju svijeta u kojemu vladaju pravda, jednakost i u kojemu su ljudska prava temeljna vrijednost”, stoji u  Deklaraciji o globalnom obrazovanju nastale u Maastrichtu 2002. godine.

Hrvatska je kao članica UN-a dužna provoditi Agendu 2030 u kojoj je Kvalitetno obrazovanje jedno od ključnih ciljeva, što uključuje usmjeravanje obrazovanja i na globalna pitanja.

U sklopu Tjedna globalnog obrazovanja Centar za mirovne studije organizira panel “Ima li zemlje znanja bez globalnog obrazovanja?” kojem je središnje pitanje pruža li formalni odgojno-obrazovni sustav u Hrvatskoj učenicima okruženje i mogućnosti da se razviju u globalno kompetentne osobe koje će razumjeti umreženost lokalnih, nacionalnih i globalnih realnosti, znati živjeti u interkulturnim društvima i zauzimati aktivan stav u borbi za ljudska prava, dostojanstvo i održivost.

Ana Markočić Dekanić iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja izložiti će rezultate PISA 2018 testiranja globalnih kompetencija  petnaestogodišnjaka u Hrvatskoj, Lovorka Bačić iz Centra za mirovne studije osvrnuti će se na stanje s građanskim odgojem i obrazovanjem u kontekstu izgradnje globalnih građanskih kompetencija mladih, a Helena de Karina približiti će nam svoj rad u području globalnog obrazovanja u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

Gošće:

Ana Markočić Dekanić, NCVVO

Lovorka Bačić, CMS i GOOD Inicijativa

Helena de Karina, Prva hrvatska riječka gimnazija

Tribinu moderira Lana Jurman iz Centra za mirovne studije.

Panel možete pratiti preko zoom-a i na Facebooku.

Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno! #GEW20

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.