Za solidarnu budućnost #nomorebricksinthewall

Large_snap

Pan-europska kampanja #nomorebricksinthewall zahtijeva od europskih institucija da se 3. listopada obilježava Europski dan sjećanja i dobrodošlice.

Zašto je ovaj datum bitan? U 2016. godini talijanski senat je donio zakon kojim je 3. listopada proglašen Talijanskim danom sjećanja i dobrodošlice, (ova inicijativa je održana i promovirana zahvaljujući Comitato 3 Ottobre, stvorenoj s ovim ciljem) kako bi se svake godine taj dan obilježavao u sjećanje na žrtve imigracije i kako bi se promicala svijest o migrantskim pitanjima te inicijative za solidarnost. Vrijeme je da se ovaj dan tako obilježava i u ostatku Europe.

Od 3. listopada 2013. g. do danas, 17.900 migranata i izbjeglica je umrlo ili nestalo u Mediteranu. 2016. godina je bila najkobnija, 5.096 ljudi je izgubilo živote u očajničkom pokušaju da pronađu spas u Europi. U 2018. godini jedna od svakih osamnaest osoba na Mediteranskoj ruti je izgubila svoj život: neprihvatljiva cijena i neprihvatljiva statistika za humanost.

3. listopada bit će dan za obilježavanje i prisjećanje ovih ljudskih gubitaka; dan na koji se loše politike sudaraju s našim pojedinačnim i europskim vrijednostima koje bi uvijek trebale biti na jednoj višoj razini. Dan prisjećanja prošlosti, ispravljanja grešaka u sadašnjosti i vizije Europske budućnosti u kojoj ćemo biti solidarni i poštovati sve ljudske živote. 

✍️ Učinimo 3. listopada Europskim danom Sjećanja i dobrodošlice, potpišite peticiju

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.