Godišnje izvješće (Neovisnog) mehanizma nadzora, sukladno uputama MUP-a

Large_unmasking-europes-shadow-armies-1

Godišnje izvješće tzv. Nezavisnog mehanizma nadzora postupanja policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite za razdoblje od proteklih godinu dana objavljeno je u petak i pokazalo sve manjkavosti sustava nadzora.

(Neovisni) mehanizam nadzora policijskog postupanja na mjestima gdje policiju treba najviše nadzirati nema mogućnost doći bez najave i kontrole onih koje treba nadzirati; zabilježio je da su “ljudi u crnom” ilegalno protjerivali migrante, ali utvrđuje da se to događa samo u minski sumnjivim područjima i jednom, u snimci RTL-a. Ostale slučajeve nasilnih i nezakonitih protjerivanja podvodi tek pod poteškoće s kojima se migranti susreću.

Dulje vremena upozoravamo kako uspostavljeni tzv. nezavisni mehanizam nije učinkovit jer nema pristup upravo onim mjestima gdje se pushbackovi događaju, što su uglavnom zelene granice gdje se, prema relevantnim izvješćima, unazad 6 godina provodi oko 90% pushbackova.

Naime, prema tvrdnjama iz samog izvješća (iako kontradiktorno na različitim mjestima u izvješću), Mehanizam nema ovlast nenajavljenih posjeta zelenoj granici ni uvida u informacijski sustav MUP-a. Odnosno, (Nezavisni!) mehanizam provodio je nadzor postupanja policijskih službenika MUP-a u, citiramo “PRATNJI OVLAŠTENIH DJELATNIKA MUP-A I SUKLADNO NJIHOVIM UPUTAMA”. 

Mehanizam tek ovlaš navodi kako su “zabilježena nezakonita postupanja pripadnika hrvatske policije prema migrantima (npr. upotreba sile) s ciljem prisilnog povrata”, a to se nezakonito protjerivanje u izvješću kvalificira tek kao “poteškoća” s kojom se migranti “susreću”, a ne kao potencijalno ostvarena kaznena djela i nezakonitosti, čiji bi nadzor trebao biti upravo glavna svrha Mehanizma. Na isti način, tek “u prolazu”, Mehanizam u izvješću navodi kako su migranti u više slučajeva opisivali da su prema njima “silu primjenjivale osobe u tamnim odorama bez oznaka, s „fantomkama“ na glavi, opremljene palicama.” Na isti način unazad tri godine žrtve pushbackova opisuju osobe koje su ih mučile, a u čije su ih ruke predali hrvatski policijski službenici odjeveni u odore hrvatske policije. U tri kaznene prijave Centra za mirovne studije upravo se radi o postupanjima naoružanih službenika u crnom s fantomkama na glavi, upravo onakvih iz snimke istraživačkih novinara Lighthouse Reports-a, za koje je i dokazano da se radi o policijskim službenicima. 

Ono malo pushbackova što je Mehanizam zabilježio bilo je upravo “na temelju informacija dobivenih od MUP-a” i s televizije kada je RTL prikazao snimku pushbackova i mlaćenja migranata na hrvatskoj granici. Na temelju informacija danih od tijela koje Mehanizam nadzire, utvrdio je kako policijski službenici ilegalno protjeruju osobe u minski sumnjivim područjima, što   ublažava na način da opisuje kako u tim slučajevima “MUP pogrešno tumači relevantne propise”.

Neovisni monitoring sustav treba reformirati, a našu analizu ovog mehanizma i prijedloge za osiguranje njegove stvarne neovisnosti i učinkovitosti pročitajte ovdje.

 

Foto: Lighthouse Reports

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.