Afganistan nije siguran

Large_joint-statement

Europska unija trenutno pregovara o produljenju Zajedničkog puta naprijed (JWF) o migracijskim pitanjima s vladom Afganistana. JWF, koji treba isteći 6. listopada 2020., potpisan je na marginama donatorske konferencije u Bruxellesu 2016. godine. 

Kao što je često slučaj s neformalnim sporazumima, zaključen je bez sudjelovanja Europskog parlamenta i bez predviđenog transparentnog mehanizma izvještavanja za njegovu provedbu. Cilj sporazuma je olakšati deportaciju Afganistanaca koji su u Europi tražili zaštitu. Vjeruje se da je EU iskoristila polugu svoje razvojne pomoći kako bi izvršila pritisak na afganistansku vladu da potpiše ovaj neformalni sporazum.

U svjetlu trenutne situacije u Afganistanu i nesigurnosti s kojom se afganistanski tražitelji azila suočavaju u Europi, nesrazmjerni fokus na povećani povratak u Afganistan nepromišljen je i opasan. Nevladine organizacije, organizacije koje vode izbjeglice i pripadnici afganistanske dijaspore zajedno su objavili preporuke za Europsku uniju, zemlje članice i Europski parlament. Zajedničko priopćenje možete pročitati ovdje.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.