Vojska/ Ministarstvo obrane RH

Medium_foto_hina_vojska

Povucite iz procedure izmjene Zakona o obrani i Zakona o nadzoru državne granice: Militarizacija neće riješiti humanitarnu krizu!

Centar za mirovne studije još jednom poziva Vladu RH da odmah povuče iz procedure izmjene Zakona o obrani i izmjene Zakona o nadzoru državne granice. Ne samo da navedeni zakonski prijedlozi nisu u skladu s ustavnim odredbama, već ih je Vlada nezakonito uvrstila u hitnu proceduru, očito želeći izbjeći kvalitetnu saborsku raspravu o ovim važnim izmjenama zakona pod izlikom humanitarne izbjegličke krize.

Medium_file0001566431353

Građani imaju pravo uložiti prigovor savjesti prilikom poziva u vojnu pričuvu

Potaknuti većim brojem upita građana o ulaganju prava na prigovor savjesti u vezi nedavnih učestalijih poziva u vojnu pričuvu, Centar za mirovne studije (CMS) ovim putem obavještava građane da zbog svojih vjerskih ili moralnih nazora mogu odbiti sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske, sukladno čl. 47. Ustava RH, kao i čl. 1 i čl. 6. Zakona o civilnoj službi.

Medium_20150723_rat_je_gotov

Rat je gotov: NE vojnom mimohodu!

„Ne vidimo smisao te parade. To je samo produbilo podjele u društvu. Žao nam je što naši političari ne shvaćaju da militarizam nije rješenje za probleme. Trebamo se sjetiti mirne reintegracije koja je bez ispaljenog metka riješila probleme. To je točka koja nas spaja i koja je poptupno zanemarena. Elementi militarizacije su sve prisutniji u Hrvatskoj koja iza sebe ima težak rat. Militarizacijom društva nećemo riješiti probleme“, istaknuo je Gordan Bosanac iz CMS-a na konferenciji za medije "Rat je gotov" održanoj danas na Markovom trgu.