Policija/ Ministarstvo unutarnjih poslova RH

Medium_130115165027-mexico-guns-destroyed-story-top

CMS za oštrije kontrole prije izdavanja dozvole za nošenje oružja

Centar za mirovne studije se uključio u javnu raspravu o zakonima koji reguliraju uporabu i nošenje oružja te korištenje eksplozivnih sredstava. Naš stav je da je potrebno uvesti znatno oštrije kontrole prije izdavanja dozvola za nošenje oružja "zbog vlastite sigurnosti". Držimo, da je u procjene osoba koje žele imati oružje, potrebno uključitit psihologe kao i drastično pojačati kazne za one koje krše zakon.

Podržali smo i prijedlog Prijatelja životinja za uvođenjem zabrane korištenja pirotehničkih sredstava tijekom čitave godine. Idući potez ja na MUP-u.

Medium_prisluskivanje_telefona

Upozorenje građanima i saborskim zastupnicima: Policija i dalje odbija biti pod neovisnim i učinkovitom nadzorom: praćenja, prisluškivanja, izlisti brojeva, lociranje putem mobitela i dalje bez adekvatnog nadzora

Unatoč nedavnim događajima koji su još jednom potresli hrvatski sigurnosni sustav, konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji se trenutno nalazi pred izglasavanjem u Saboru i dalje neadekvatno regulira neovisan nadzor nad policijom.