Najave

Medium_011

Rasprava o kontroverzi zviždača i njihovoj poziciji u društvu

Povodom hrvatske premijere filma Citizenfour o najpoznatijem američkom zviždaču Edwardu Snowdenu Centar za mirovne studije, u suradnji s Multimedijalnim institutom i kustoskim kolektivom Što kako i za koga? – WHW, organizira raspravu o kontroverzi zviždača i njihovoj poziciji u društvu koja će se održati u ponedjeljak, 20. travnja 2015. u 17 sati u Kinu Europa (Müller).

Medium_img-20150420-wa0000

Demokratski deficit mladih

Više od polovine građana Hrvatske nema pozitivno mišljenje o politici, a prisutna je i relativizacija zaštite prava na slobodu govora, slobodu medija, slobodu udruživanja, prava nacionalnih manjina, kulturnu autonomiju i prava na azil. Posebno zabrinjava što, u odnosu na ostale dobne skupine, mladi između 18 i 29 godina imaju značajno manje interesa za politiku, smatraju da imaju vrlo slab utjecaj na politička događanja i značajno rjeđe su članovi političkih stranaka i sindikata.

Medium_equality

Tjedan jednakosti - najava događanja

Od 13. do 17. travnja nekoliko organizacija (Info Zona, Udruga Cinaz, Udruga Migra, Udruga Regionalni info centar za mlade „UMKI“ i Udruga ZUM) obilježava Tjedan jednakosti u kojemu će organizacije mladih i za mlade diljem Hrvatske doprinijeti osvještavanju građana i građanki o važnosti razumijevanja i uvažavanja različitosti svih vrsta te međusobnog učenja jedni od drugih. Tjedan jednakosti će zaživjeti u Splitu, Rijeci, Puli, Zadru i Donjem Miholjcu a organiziran je u okviru projekta U ime jednakosti Centra za mirovne studije, Mreže mladih Hrvatske i Cenzure Plus.

Medium_flickr_-_nesting_dolls_by_n1colas

Transgeneracijski prijenos ratne traume

Program Mirovnih studija Centra za mirovne studije poziva vas na javno predavanje na temu trans-generacijskog prijenosa ratne traume koje će se održati u srijedu, 1. travnja od 18.00 do 20.00 sati u Kući ljudskih prava. Glavno izlaganje održava dr.sc. Nebojša Blanuša, profesor na Fakultetu političkih znanosti. Profesor Blanuša govorit će o suočavanju s ratnom prošlošću u zemljama bivše Jugoslavije reflektirajući prijenos obiteljske, društvene i kulturne traume na mlade generacije. Svoj će pogled na temu iznijeti i dr.sc. Hrvoje Klasić, prof. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i povjesničar govoreći o manipulaciji mladima kroz totalitarizme 20. stoljeća te dr.sc. Dinka Čorkalo Biruški, prof. Filozofskog fakulteta u Zagrebu iznosivši iskustva u radu na rekonstrukciji traumatizirane zajednice na primjeru grada Vukovara.

Medium_vzm

Tribina inicijative "Vjernici za mir"

U petak 13. ožujka 2015. od 18:30 do 20:00 sati u prostorijama Tribine grada Zagreba, Kaptol 27,  inicijativa Vjernici za mir  predstavlja široj javnosti svoje djelovanje.

Tema tribine je: Kako kršćani i muslimani gradeći mir slave Boga na nenasilan način u svijetu punom nasilja. Cilj nam je  potaknuti građane i građanke Zagreba na mirovno i nenasilno djelovanje i  vjernike i vjernice motivirati da u skladu sa svojim vjerskim tradicijama aktivno doprinose izgradnji civilnog društva .

Medium_krk_-_sudionici_deliberacijske_rasprave

Okrugli stol u Pazinu o ostvarivanju prava manjina

Centar za mirovne studije, nevladina organizacija iz Zagreba, u suradnji s Istarskom županijom organizira okrugli stol u Pazinu 27. veljače s početkom u 10 sati. Tema okruglog stola je ostvarivanje prava manjina - integracija ili izazivanje sukoba i podjela.  Okrugli stol će biti u sjedištu Istarske županije u Pazinu. Sala za sastanke, prizemlje, Drćevka 3.

Medium_azil_ckt_fotka

Azil u Hrvatskoj – zaštita ljudskosti

Prvo u nizu predavanje o azilu u Hrvatskoj u okviru projekta “Dobrodošli – razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za izbjeglice” bit će u utorak 24. veljače od 20 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. Predavanje "Percepcije azilanata u Hrvatskoj – univerzalna prava i lokalni problemi" održat će autor projekta profesor Saša Božić s Odjel za sociologiju, Sveučilišta u Zadru. Partner u projektu je i Centar za mirovne studije (CMS).

Medium_gaza_beach

Tribina o preprekama miru u Pojasu Gaze

Centar za mirovne studije organizira tribinu Situacija u Pojasu Gaze – prepreke miru, koja će biti u ponedjeljak, 23. veljače u 18 sati u Kulturno informativnom centru (KIC) u Preradovićevoj 5/I u Zagrebu.

Na tribini će govoriti viši ekonomski savjetnik Omar Shaban iz organizacije Pal-Think for Strategic Studies iz Pojasa Gaze te novinar i diplomat Zlatko Dizdarević, koji se 30 godina bavi Bliskim istokom.

Tribina je uvod u aktivnosti Centra za mirovne studije vezane uz međunarodnu razvojnu suradnju i razmjene aktivističkih iskustava između Hrvatske i Palestine u okviru projekta Međunarodne razvojne suradnje Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.