Najave događaja

Medium_bdpweb-01

Deliberacija o proračunu u TV emisiji Cenzura

Proračun je teško učiniti zanimljivim, tema je složena, a zbog nagomilanih problema i recesije očekuje se da će biti sve više u središtu interesa  javnosti. Većina građana ne zna kako funkcionira je proračunski proces pogotovo na nacionalnoj razini pa slijedom toga teško je očekivati njihovo uključivanje. S druge strane političari smatraju da nema ni potrebe za uključivanjem građana, ne vjeruju im pa se time stvara neprekinuti lanac međusobnog nepovjerenja.

Centar za mirovne studije je u siječnju organizirao deliberaciju o proračunu. Pogledajte TV emisiju Cenzura na temu Sudjelovanje građana u procesu donošenja državnog proračuna, koja je je na rasporedu 20. veljače u 21h sat.

Medium_global_education

Seminar o perspektivama globalnog obrazovanja u Hrvatskoj

Seminar "Globalno obrazovanje: Perspektive u Hrvatskoj"  bit će 20. veljače u prostorima Sveučilišta u Ulici kralja Zvonimira s početkom  u 10 sati.

Seminar organizira Centar za mirovne studije pod pokroviteljstvom Centra North-South Vijeća Europe. 

Cilj seminara je predstavnicima ministarstava, institucija, sveučilišta, ali i civilnog društva predstaviti koncept, razvoj, ciljeve, vrijednosti te perspektive u polju Globalnog obrazovanja (GO). Ova aktivnost prva je u nizu aktivnosti uvođenja ovog koncepta u Hrvatsku, te prvi korak prema daljnjim partnerstvima, idejama i projektima u ovom polju. 

 

Medium_usputna_stanica01

U Dokukinu KIC o pravima imigranata

Večer u četvrtak 19. veljače započinje u 19h okruglim stolom u maloj dvorani Dokukina KIC u organizaciji Centra za mirovne studije na kojem će svoja iskustva podijeliti tražitelji azila u Hrvatskoj, predstavnica NO-BORDER mreže Zagreb te Davor Konjikušić, novinar i fotograf koji je svojom društveno angažiranom fotoinstalacijom "Slijepa pjega" skrenuo pozornost na prava imigranata u Hrvatskoj. 

Nakon razgovora u 21h nemojte propustiti film "Usputna stanica" koji je unatoč svojoj zahtjevnoj temi zaokupio pažnju dokumentarnog svijeta, tako između ostalih nagrada svakako treba spomenuti konkurenciju za najbolju fotografiju na Cannes FF te nominaciju za Europsku filmsku nagradu.

Ulaz na razgovor i projekciju je slobodan.

 

Medium_img_1924

Izrada afričkog nakita u Močvari

U okviru programa Afrika u Močvari u srijedu 18. veljače, predviđena je od 17 sati radionica nakita. Vodit će je Tope Okoli, koja dolazi iz Nigerije i koja zadnjih pet mjeseci razvija ideju promociju afričke kulture u Hrvatskoj te povezivanje drugih kultura kroz modu i izradu nakita. 

Pomoć u provođenju radionice pružat će volonterke i volonteri Centra za mirovne studije.

Svi ste pozvani sudjelovati. Dođete izraditi svoju modifikaciju nakita.

Dođite na bal kultura!

Medium_htjeli_smo_radnike

Na HTV1 dokumentarac Htjeli smo radnike, došli su nam ljudi

HTV1 prikazuje 17.2. u 21.13 film Đure Gavrana nastao zajedničkim snagama CMSa i Hulahopa: Htjeli smo radnike, došli su nam ljudi. Film je na programu HTV1 i 18.2. u 14,25 sati u okviru emisije Društvena mreža.

Film je nastao kao istraživački rad sudionica Mirovnih studija, uz podršku Mirovnog Inštituta i Nevidljivih radnika svijeta. Govori o položaju radnika iz BiH u Sloveniji, općenito o položaju migrantskih radnika u EU, o slobodi kapitala, ali ne i ljudi. U filmu govore: Armin Salihović, Andreja Kulunčić, Srećko Horvat, Andrej Kurnik, Jelko Kacin, Haris Golemis i drugi.

Medium_eumm-georgia

Hrvatsko desetljeće civilnog angažiranja u međunarodnim misijama

Centar za mirovne studije sudjeluje danas na okruglom stolu u hrvatskom saboru povodom desete godišnjice sudjelovanja RH u civilnim angažmanima u međunarodnim misijama i operacijama.

Okruglim stolom predsjedat će prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, a među sudionicima su ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i američki veleposlanik Kenneth Herbert Merten te Gordan Bosanac (CMS).

Medium_bdpweb-01

Građani i stručnjaci o boljem donošenju proračuna

Transparentnost donošenja proračuna u Hrvatskoj uz sudjelovanje građana tema je deliberacije koju Centar za mirovne studije (CMS) organizira od 23. do 25. siječnja u hotelu "Kaj" u Mariji Bistrici nedaleko Zagreba. Dolazak su potvrdili nezavisni saborski zastupnici Martina Dalić i Slavko Linić.

Medium_slika_web_skole

CMS o vršnjačkom nasilju na HTV1

Na koje načine Centar za mirovne studije doprinosi prevenciji nasilja, zašto je potrebno obrazovanje za mir i nenasilje te kako se škole i učitelji nose s nasiljem, govorit će Lovorka Bačić i Lana Jurman iz CMS u emisiji "Društvena mreža", u četvrtak 15.1. (14:25-15:25)

Medium_vukovar-vodotoranj-100

CMS u Vukovaru o učincima Erdutskog sporazuma

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije (CMS) sudjelovat će u četvrtak 15. siječnja na okruglom stolu o učincima Erdutskog sporazuma na sadašnje stanje u Vukovaru. Govorit će o ulozi nevladinog sektora u provedbi mirne reintegracije Podunavlja.

Sudjeluju također saborska zastupnica Vesna Škare Ožbolt, počasni član Europskog doma u Vukovaru Per Vinther i Branko Jurišić iz Srpskog narodnog vijeća (SNV).

 

Medium_language-barrier

Jezične barijere u integraciji izbjeglica

Najavljujemo održavanje okruglog stola 'Jezične barijere u integraciji izbjeglica' u organizaciji Centra za mirovne studije i partnerskih organizacija. Okrugli stol će se održati 9. prosinca od 9.30 do 11.30 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Molimo Vas da potvrdite svoje sudjelovanje do 7. prosinca.