Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma: INTERKULTURALNOST U OBRAZOVANJU - poziv na radionicu

Large_hrvatska_mo_e_bolje_1

Interkulturna dimenzija obrazovanja na putu do punog kulturnog pluralizma jedan je od praktičnih izazova u svakodnevnom životu našeg društva, pa tako i radu odgojno-obrazovnih ustanova. Ona nije jednosmjerna niti isključivo humanitarna aktivnost pomoći, već omogućava kvalitetno obrazovanje i pristup javnim dobrima za sve uključene čime direktno doprinosi demokratizaciji društva.

Radionicu Interkulturalnost u obrazovanju organiziramo u sklopu programa Od demokracije u školi, do demokracije u društvu: Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma 30. svibnja 2017., od 14 – 17.30 sati u prostorijama Roda, Jurja Žerjavića 10.

 

Da se ne lažemo, to u praksi naših ustanova nije jednostavno postići i zato vas pozivamo na ovu radionicu, dijelimo s vama primjere koji toj promjeni mogu doprinijeti, a u diskusijama otvaramo pro-stor za nedoumice i prijedloge. Radionica se temelji na dosadašnjem iskustvu rada Centra za mirovne studije te brojnih partnera i suradnika. Predstavljamo nekoliko primjera za interkulturno učenje: Migrantski glas u školama, prezentacija Društva Afrikanaca Hrvatske, rad s romskom zajednicom pučkog otvorenog učilišta Korak po Korak, Kulturnu i duhovnu baštinu zavičaja – projekt Nansen Dijalog Centra iz Osijeka,  Zadrugu za interkulturnu suradnju Okus doma.

Osim onog što nas dijeli, razgovarati ćemo i onom što povezuje naše kulture, a najvažnije kako pomoći slabijima, nezastupljenima i graditi ravnopravno i solidarno društvo – od učionice, preko zbornice do zajednice i društva. Kako u školama napraviti iskorak predložiti će nam dr. sc. Marija Bartulović.

Radionica je namijenjena nastavnicama, socijalnim radnicima, interkulturnim medijatorima i drugim zainteresirana koji na bilo koji način rade s manjinskim skupinama ili izbjeglicama u odgojno obrazovnom sustavu ili u okviru neformalnih obrazovnih programa. 

Molimo vas da se prijavite  do 29. svibnja na prijave@cms.hr . Radujemo se Vašem dolasku! 

 

Program radionice

14.00 - 14.15 Uvod u radionicu i upoznavanje - Iva Zenzerović Šloser, CMS

 

14.15 - 14.30 Interkulturalnost u svakodnevnom životu, uvodna prezentacija - Tea Vidović, CMS

 

14.30 - 15.00 Migrantski glas u školama, prezentacija rada Društva Afrikanaca Hrvatske - Prince Wale Soniyiki

 

15.00 - 16.00 World cafe - prezentacije interkulturnog učenja - Lovorka Bačić, CMS

 

•Asja Korbar, Pučko otvoreno učilište Korak po korak

•Ivana Milas, Nansen dijalog centar 

•Zinka Mujkić, Zadruga za interkulturalnu suradnju ‘Okus doma’

 

16.00 - 16.15 Pauza

 

16.15 - 16.45 Zajedničke mogućnosti i rad na društvenoj promjeni, vježba i diskusija - Iva Zenzerović Šloser, CMS

 

16.00 - 17.15 Kulturni pluralizam i interkulturalnost u obrazovanju -  Marija Bartulović, FFZG

 

 

17.15 - 17.30 - Otvorena pitanja i evaluacija 

 

Više o programu možete naći ovdje: Od demokracije u školi do demokracije u društvu - ČEKAJUĆI TRAMVAJ ZVAN OBRAZOVNA REFORMA! 

 

 

 

 

Preporučite članak: