Međunarodna razvojna suradnja

Medium_morh

Hrvatska mora hitno zaustaviti i revidirati politiku izvoza oružja – prekršen UN-ov Ugovor o trgovini oružjem

Republika Hrvatska prodajom oružja Saudijskoj Arabiji, prekršila je međunarodni Ugovor o trgovini oružjem, koji zahtijeva da prije izvoza država mora napraviti procjenu zlouporabe oružja.

 

Iako već postoji nekoliko vrlo utemeljenih izvješća o ratnim zločinima koje je počinila vojska Saudijske Arabije, kao što su npr. izvješće UN-a ili poziv Europskog parlamenta o embargu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju gdje jasno ističu ratne zločine koje je počinila Saudijska Arabija, Hrvatska je odlučila ne samo prodati oružje i municiju toj zemlji, već i ne ispitati za što će ono biti korišteno. 

Medium_201507_croatia_summit_gordan_bosanac_2

„Razvojna suradnja mora početi s prvim ispaljenim metkom”

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Batistić Kos istaknula je na početku rasprave završnog panela Croatia Foruma 2015. u subotu 11. srpnja 2015. "Naučene lekcije: skrivene opasnosti i rješenja", kako je hrvatsko iskustvo u pružanju i primanju razvojne pomoći neprocjenjivo te da mali donatori poput Hrvatske pažljivije upravljaju razvojnim sredstvima, no ujedno je upozorila na činjenicu da u svijetu danas manjka strategija institucionalizacije neposrednih iskustava u obliku trajnoga znanja.

Medium_panel_gaza_eng

Pojas Gaze danas – prepreke i mogućnosti za budućnost

Centar za mirovne studije i 8. Subversive Festival u suradnji s organizacijom Pal-Think for Strategic Studies organiziraju raspravu „Pojas Gaze danas – prepreke i mogućnosti za budućnost“ o političkoj, društvenoj i ekonomskoj situaciji u tom području. Rasprava će se održati u sklopu 8. Subversive Festivala u četvrtak, 7. svibnja 2015. od 17 do 19 sati u Kinu Europa u dvorani Muller (Varšavska ulica 3) u Zagrebu.

Medium_neven-mimica

Pokretanje "Europske godine za razvoj" u Hrvatskoj

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Europske komisije, 13. veljače 2015. u Hrvatski sabor dolazi povjerenik Europske komisije za  suradnju i razvoj, Neven Mimica.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, govorit će o hrvatskoj razvojnoj suradnji, a povjerenik Mimica će predstaviti Europsku godinu za razvoj 2015.

U popodnevnim satima održat će se okrugli stolovi na kojima će biti predstavljen i CROSOL - Platforma čiji je CMS član.