Međuetnički odnosi i interkulturalizam

Medium_gangster

Gangster vas voli!

Dokumentarni film "Gangster te voli" redatelja Nebojše Slijepčevića i producentice Vanje Jambrović, prikazan na CMS-ovom festivalu "Zimsko ljetovanje" prošlog lipnja u kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom ovih dana kreće u kino distribuciju u nezavisnoj kino mreži, kao i u zagrebačkom i splitskom kinu Cineplexx. Film prati život i djelo gospodina Nediljka Babića poznatijeg pod nadimkom Gangster koji godinama pomaže ljudima imotskog kraja da pronađu srodnu dušu. CMS-u je film bio zanimljiv jer osim što i dalje (usprkos svemu) vjerujemo u ljubav, film se na nenametljiv način dotiče i (više ili manje latentne) ksenofobije hrvatskog društva. Ovom prilikom čestitamo ekipi filma na svim uspjesima, a vama koji pratite naš web, a niste ovog ljeta stigli do Islama Grčkog nemamo ništa drugo reći doli - trk u kino i uživajte!  

 

Medium-noimage

U gostima kod OŠ Lauder Hugo Kon

U srijedu, 29. siječnja, CMS-ova Mirjana Mikić Zeitoun i učenici/e OŠ Lauder Hugo Kon iz Zagreba nastupili su u emisiji "Školski sat" HRT-a, posvećenoj temi manjina, predrasuda i diskriminacije. Razgovor o ovim temama, ali i prilikama za interkulturalno obrazovanje možete pogledati preko linka Televizija na zahtjev (www.hrt.hr). 

Medium_zadar

Kulturna baština i politike sjećanja

Centar za mirovne studije 9. i 10. listopada 2013. u Zadru organizira međunarodnu konferenciju na temu "Kulturna baština i politike sjećanja". Događaj će okupiti aktiviste/-kinje, povjesničare/-ke i kustose/-ice mediteranskih zemalja i zemalja JI Europe sa iskustvom internog ili međunarodnog konflikta u modernoj povijesti, te stručnjake/-inje uključene u projekte kulture sjećanja. U svojim izlaganjima predstavit će primjere prakse (zlo)upotrebe prošlosti u današnjoj dnevnoj politici, kao i načine prevladavanja sukoba oko "vlasništva" nad kulturnom baštinom. 
Konferencija je aktivnost projekta "Kula Jankovića - pokretač održivog razvoja Ravnih kotara" Sveučilišta u Zagrebu. 

Izlaganja su otvorena za javnost. Više o programu u prilogu.  
Medium_islam

Poziv na simpozij: Različita lica islama

Pozivamo vas na jednodnevni simpozij o praksama i tumačenjima islama, kao i predrasudama i stereotipima vezanim uz ovu kulturu i religiju, koji će se odviti u ponedjeljak, 30. rujna 2013. od 10h u dvorani Kuće ljudskih prava, Selska c. 112 C, Zagreb.


Predavači: dr. sc. Azra Abadžić Navaey, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i mr. sc. Mirza Mešić, Islamski centar Zagreb.

 

Medium_kapijanaslovna

"Zimsko ljetovanje" - filmski i umjetnički festival

Od utorka 25. lipnja do subote 29. lipnja u Kuli Stojana Jankovića, Islam Grčki, 20km od Zadra (izlaz s autoceste A1 Posedarje, pa magistralom u smjeru Zadar, skretanje za Benkovac i Smilčić) odvit će se filmski i umjetnički festival u organizaciji Centra za mirovne studije, u sklopu projekta "Naglašavanje ljudskih prava u području od posebne državne skrbi". PDF program u prilogu. 

Medium_mima

O građanskoj hrabrosti - Dio drugi!

O građanskoj hrabrosti pričat ćemo i u Zadru, dan nakon zagrebačkog događaja, i to s trenutno najsjajnijom zvijezdom LGBT i glazbene scene u Hrvatskoj, Mimom Simić, spisateljicom, filmskom kritičarkom i aktivistkinjom. 

Mjesto događaja je Gradska knjižnica Zadar, Stjepana Radića 11b, u petak, 14. lipnja od 16.30 h.

S Mimom ćemo razgovarati o stvarima koje piše i životu koji živi vezano uz svoj poziv filmske kritičarke i voditeljice emisije o filmu; i vezano za aktivizam. Očekujemo da na svoj iskren i humorističan način poruči i sa ove tribine da je nečija homoseksualnost pravo na različitost i poštovanje, a ne razlog za diskriminaciju i isključivanje. Tribinu će otvoriti press konferencija koja će najaviti filmski i umjetnički festival „Zimsko ljetovanje“ koji će se odviti u Islamu Grčkom, zadarsko zaleđe,  od 25.- 29. lipnja. Festivalski program tematizira ljudska/manjinska prava, suočavanje s prošlošću, traganja za identitetima i naše svakodnevnice, a kroz sve se provlači nit građanske hrabrosti kao nešto što nam danas najviše nedostaje: zbog straha, zbog konformizma i zbog indiferentnosti.

 

Medium_lana

O građanskoj hrabrosti - Dio prvi

Povodom Dana otvorenih vrata udruga Ured za udruge Vlade RH u suradnji s partnerskim organizacijama organizira niz panel rasprava. Centar za mirovne studije tako u Zagreb dovodi Lanu Zdravković, publicistkinju, producenticu i suradnicu Mirovnog instituta u Ljubljani koja će predstaviti situaciju u Sloveniji, gdje se od listopada 2012. događaju demonstracije, protesti i štrajkovi političkog, socijalnog i ekonomskog tipa. Ova događanja smjestit će u povijesni kontekst osamostaljivanja Slovenije i politički kontekst nacionalne države u kapitalizmu, ali također i u kontekst mnogostrukih, heterogenih i pluralnih aktivističkih emancipatornih praksi koje uz to nastaju. Uz to prikazat će i nekoliko kratkih filmova, koji te prakse ilustriraju. 

 

Četvrtak, 13. lipnja 2013., od 18h, u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb)

 

Medium_dsc02300__1369653580_89.164.222.66

Zaključci konferencije “Ostvarivanje prava manjina: integracija ili sukob i podjela“

 

  Prošle su dvije godine od međunarodne konferencije koju smo tematski također posvetili manjinama, „Manjine za manjine: zakonodavni okviri i dobre prakse međuetničke suradnje “, no se otada stvari nisu pomaknule na bolje. Iako ljudska prava i temeljne slobode propisane Ustavom predstavljaju najviše vrijednosti koje su civilizacijski doseg i koje bi bezrezervno trebali štititi, praksa je sasvim drugačija. Na to su nam naši gosti iz cijele Hrvatske u prostorima za diskusiju stalno ukazivali, navodeći niz primjera. I nema nikakve razlike između ostvarivanja prava manjina u zadarskom zaleđu, Slavoniji, Lici, Baniji i Kordunu. (Više: klik na naslov)

 

Medium_zadar

21. i 22.05.2013. Konferencija: OSTVARIVANJE PRAVA MANJINA – INTEGRACIJA ILI SUKOB I PODJELA? 21. i 22. svibnja 2013.

 

Centar za mirovne studije i Pravni fakultet u Zagrebu organiziraju dvodnevno događanje na kojem ćemo sa različitih aspekata govoriti o zaštiti ljudskih prava s naglaskom na ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Započeti ćemo sa konferencijom pod nazivom „Ostvarivanje prava manjina – integracija ili sukob i podjela?“21. svibnja, a 22.svibnja održati ćemo trening na temu Praćenja i izvještavanja o pravima nacionalnih manjina.

Konferencija i trening održat će se u vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prvi dan Trg maršala Tita 14/2, te drugi dan Trg maršala Tita 3. Obzirom na važnost i aktualnost teme nadamo se da ćete svojim sudjelovanjem doprinijeti radu konferencije i treninga.

Više informacija pronaći ćete u nastavku.