Zašto u mirovnim misijama ne sudjeluju civilni stručnjaci?

Large_11263149_1061344380542734_5837916816151587191_o

U Sarajevu je utorak održana panel diskusija „Izgradnja civilnih kapaciteta institucija Bosne i Hercegovine za sudjelovanje u mirovnim operacijama“ s ciljem da se sagledaju zakonska i podzakonska rješenja u vezi sa slanjem civila u mirovne misije.

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije u BiH, smatra da je potrebno sagledati zakonsku regulativu u BiH vezanu za upućivanje civila, državnih službenika, vojske i policije u međunarodne misije mira. Podsjetio je da je taj zakon na snazi od 2004. i naglasio da do sada su samo vojska i policija sudjelovale u mirovnim misijama. 

Centar za mirovne studije predstavljao je Gordan Bosanac koji je istaknuo da je poanta u tome da kada se ide u mirovne misije izvan BiH, ne moraju ići nužno samo vojnici, jer današnje sigurnosne situacije zahtijevaju i civile, ljude koji se bave građevinom, doktore, ljude koji se bave ljudskim pravima. 

O tome zašto se Zakon ne implementira, on kaže da je problem političke volje da se shvati da ako se želi negdje graditi mir, da to nećemo učiniti primarno samo s vojnim snagama, već su nam potrebni i civili, što ljudi u BiH, kao i u Hrvatskoj znaju. 

Na panelu su predstavljene i dobre prakse iz Norveške za kojima, ipak, i BiH, ali i Hrvatska još uvijek kaska. Početak bi bilo donošenje i impelmentacija Zakona o sudjelovanju civilnih stručnjaka u međunarodnim misijama i operacijama, čiji prijedlog postoji, no on nikad nije prošao zakonsku proceduru. CMS se pita gdje je zapelo?!

 

Preporučite članak: