Sučeljavanje predsjedničkih kandidata na gong.hr

Large_cms-image-000002791_-_copy

Demonopolizacija hrvatskog vanjskopolitičkog aparata, jačanje civilne komponente međunarodne razvojne suradnje, jačanje građanskog nadzora sigurnosnih službi i policije te povećanje transparentnosti proračuna sigurnosno-obavještajnih agencija i transparentnosti politike javnih nabava u sigurnosno obavještajnom sektoru – neke su od tema oko kojih je portal gong.hr, imajući na umu stvarne ovlasti koju nosi funkcija za koju se natječu, sučelio predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović i predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića.

Kako ćete se konkretno zalagati za nultu stopu tolerancije prema korupciji?

Grabar Kitarović: Poticanjem potpune neovisnosti DORH-a, USKOK-a i drugih institucija kako bi oni uvijek svugdje i uključivo radili svoj posao i da se spriječe bilo kakve manipulacije borbom protiv korupcije u svrhu političkih obračuna. Ohrabrit ću sudbene vlasti za istrage u gospodarskom kriminalu uključujući i one koje se vuku iz devedesetih.
Josipović: Moja zadaća je, da kao predsjednik Republike Hrvatske u skladu sa svojim ovlastima, usmjeravam Hrvatsku u pravom smjeru, da svojim inicijativama i djelima pokažem koje vrijednosti bi društvo trebalo njegovati. 
Borba protiv korupcije u postratnom tranzicijskom društvu poput hrvatskog svakako je jedna od temeljnih zadaća za naše društvo. Još kao zastupnik u Hrvatskom saboru inicirao sam izmjenu Ustava o nezastarijevanju ratnog profiterstva i kriminala u pretvorbi i privatizaciji, a kasnije sam na tome radio i kao predsjednik, da bi naposljetku ti moji prijedlozi 2010. bili ugrađeni u Ustav.

To smatram jednim od najvažnijih postignuća svog mandata, jer bez toga neki od poznatih političara koji su se ogriješili o svoju javnu dužnost danas ne bi odgovarali za počinjena kaznena dijela. Upravo su takve inicijative zadaća predsjednika. Hrvatska je danas pravednija zemlja u kojoj više nema „nedodirljivih“. Planiram nastaviti taj posao sličnim inicijativama.

 

Hoćete li se i kako zalagati za jačanje građanskog nadzora sigurnosnih službi i policije na tragu prijedloga organizacija civilnog društva da se uspostavi neovisno vijeće kompetentnih stručnjaka za građanski nadzor svih mjera tajnih prikupljanja podataka pri saborskom Odboru za ljudska prava?

Grabar Kitarović: Hoću. Ističem da je relevantno zakonodavstvo zastarjelo jer potječe iz 2006. godine te pri donošenju novih zakona i strateških dokumenata treba uvesti komponentu civilnog nadzora i uključiti ovakve prijedloge.

Josipović: U svom planu istaknuo sam kako će glavne zadaće sigurnosnih službi biti borba protiv organiziranog kriminala i terorizma te zaštita sigurnosnih i gospodarskih interesa naše zemlje. Djelatnici službi birat će se po stručnim kriterijima, uz obvezu stalne edukacije.  
Posebna pozornost bit će posvećena nadzoru rada sigurnosnih službi s aspekta zaštite ljudskih prava i sloboda, uključujući i jačanje civilnog i stručnog nadzora nad radom službi. Taj proces ima i svoje naličje. Civilni nadzor mora biti kvalitetniji što ovisi o izboru osoba koje sudjeluju u nadzoru. Isto tako, treba jačati etičke standarde u postupku civilnog nadzora i izbjeći svako „curenje informacija“.  I civilni nadzor ima snažnu sigurnosnu komponentu koju ne treba zanemariti.

 

Kanite li se i u kojem smjeru angažirati u cilju povećanja transparentnosti proračuna sigurnosno-obavještajnih agencija i transparentnosti politike javnih nabava u sigurnosno obavještajnom sektoru?
Grabar Kitarović: Da, naravno. Referiram se na gornji odgovor - to sve treba regulirati novim zakonodavstvom u tom području.
Josipović: Svakako podržavam povećanje transparentnosti proračuna sigurnosno-obavještajnih agencija i transparentnosti politike javnih nabava u sigurnosno obavještajnom sektoru. U proteklom sam mandatu dao ozbiljan doprinos s premijerom i čelnicima službi. Po prvi put objavljena je brošura o radu SOA-e, a na planu troškova, znatno je, posebno u VSOA-i sužen broj nabava koji su označene kao tajne i koje se ne moraju voditi po načelima javne nabave.

 

Cijeli intervju možete pronaći na: http://gong.hr/hr/izborni-sustav/predsjednicki/suceljavanje-grabar-kitarovic-i-josipovic-o-civiln/

Preporučite članak: