Izjave za javnost

Medium-noimage

Otovreno pismo Rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc Aleksi Bjelišu zbog povrede ljudskih prava i diskriminacije dijela studenata na Hrvatskim studijima

Poštovani,

nevladine udruge koje već niz godina rade na promociji i zaštiti ljudskih prava i demokratizaciji društva reagiraju ovim putem zbog uočenih grubih povreda ljudskih prava i diskriminacije dijela studenata/ica Hrvatskih studija sa Sveučilišta u Zagrebu. Kao što je svima poznato već nekoliko dana traju studentske blokade pojedinih Fakulteta u Zagrebu i drugim gradovima diljem Hrvatske. Dio studenata/ica Hrvatskih studija također je želio iskoristiti svoje ustavno pravo na miran prosvjed, ali im je to onemogućeno zaključavanjem zgrade Hrvatskih studija od strane uprave fakulteta i selektivnim puštanjem u zgradu samo onih studenata/ica koji su protiv blokade . Time se je nedvojbeno prekršilo pravo građana na izražavanje i pravo na slobodu okupljanja, a i dalje se provodi diskriminacija onih studenata/ica koji zagovaraju blokadu.
 

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom saborske odluke o priključenju RH NATO-u

Hrvatski sabor usvojio je danas Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlanskog ugovora te je time i formalno donesena konačna odluka o pristupanju RH NATO-u. Centar za mirovne studije sa žaljenjem još jednom konstatira kako je proces donošenja ove odluke u potpunosti isključio građane RH. štoviše, propuštena je važna prilika da se RH na međunarodnoj razini profilira kao zemlja izgradnje mira.
Medium-noimage

Otvoreno pismo Ministarstvu vanjskih poslova RH povodom kršenja rezolucije 1830 Vijeća sigurnosti o situaciji na Bliskom istoku

Poštovani ministre Jandroković,

Centar za mirovne studije ovim putem upozorava Vladu RH da Vlada države Izrael već osmi dan krši rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se 8. siječnja 2009. pozvalo na potpuno povlačenje izraelske vojske iz Gaze. Očito je da se izraelska vojska nije povukla iz Gaze već je nastavila s vojnim operacijama. Prema informacijama koje dolaze putem medija i nevladinih organizacija s područja sukoba, najveća žrtva sukoba ponovno je civilno stanovništvo. Brojka poginulih civilna narasla je iznad 1000, a neprihvatljivo je nazivati ih kolateralnom štetom.
Medium-noimage

Zaustavite nasilje u Gazi

Ženska mreža Hrvatske zahtiijeva da Hrvatska kao članica Vijeća sigurnosti zauzme jasan stav o potrebi trenutnog prestanka vojne aktivnosti Izraela i ubijanje civila u pojasu Gaze
Medium-noimage

In memoriam - Albert Kapović

Prije dva dana naglo je preminuo Albert Kapović, istaknuti filmski producent i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. Albert je uspješno surađivao s Centrom za mirovne studije kasnih 90-ih na programu MIRamiDA - s nama je podijelio svoje vještine rada s medijima i ohrabrivao nas da osvijestimo strahove i frustracije nagomilane onih mračnih godina te da izađemo u javnost, svjesno i vješto.
Hvala mu na prijateljstvu.

Centar za mirovne studije

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom predsjedničke izjave u Vijeću sigurnosti

Kao nevladina organizacija koja promovira izgradnju mira, ljudska prava i međunarodnu suradnju, Centar za mirovne studije (CMS) pozdravlja doprinos Republike Hrvatske kao predsjedavajuće članice Vijeća sigurnosti (VS) uspješnoj tematskoj raspravi VS-a, posvećenoj problemu terorizma kao prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti koja je 9. prosinca 2008. rezultirala Predsjedničkom izjavom VS-a. Predsjednička izjava odražava i proces usuglašavanja stavova svih članica VS-a koji su uspješno facilitirali diplomatski predstavnici RH.

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom usvajanja Nacionalne strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma

Ovim putem Centar za mirovne studije želi upozoriti na krajnje netransparentan način donošenja ove Strategije. Naime, nije nam poznato da je Strategija napravljena u konzultacijskom procesu sa stručnom i zainteresiranom javnošću. štoviše, čak i na dan kada je bila usvojena na Vladi RH ona nije bila dostupna na internet stranicama Vlade. Posebno nas zabrinjava da Strategija nije prošla niti saborsku raspravu, te je hrvatskoj javnosti postala dostupna tek objavom u Narodnim novinama. Izostanak konzultacijskog procesa pri donošenju ove Strategije i gotovo nikakvo obavještavanje javnosti o usvajanju iste, jedan je u nizu dokaza o pogoršanju odnosa Vlade sa civilnim društvom i građanima tijekom 2008.g. posebice u odnosu na informiranje javnosti, otvaranje dijaloga i transparentno rješavanje svih pitanja i problema vezanih za razvoj RH.

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom tragičnog incidenta s tražiteljem azila

Centar za mirovne studije ovom izjavom želi reagirati na strašan događaj pokušaja pljačke bračnog bara iz Donje Stranice koje je skončano umorstvom ruskog tražitelja azila. Želimo skrenuti pažnju na mogući porast predrasuda i nasilnog ponašanja prema tražiteljima/icama azila u Hrvatskoj. S obzirom na prisutna izražavanja ksenofobije prema tražiteljima/icama azila u Hrvatskoj, smatramo važnim upozoriti na razvoj moguće generalne percepcije tražitelja/ica azila kao osoba nasilnog i agresivnog ponašanja.
Medium-noimage

SUčENJE FLORENCE HARTMANN POD SUMNJOM ORGANIZACIJA ZA LJUDSKA PRAVA

Povodom suđenja novinarki Florence Hartmann pred Haškim tribunalom zbog navodnog objavljivanja povjerljivih odluka Žalbenog vijeća u procesu protiv Slobodana Miloševića, organizacije za ljudska prava iz država slijednica bivše Jugoslavije podsjećaju da je sadržaj tih odluka bio predmet brojnih novinskih izvještaja i javne debate nakon presude Međunarodnog suda pravde povodom tužbe BiH protiv Srbije, u veljači 2007. godine i nije jasno zašto je Florance Hartmann došla pod udar haških sudaca.
Medium-noimage

CMS pristupio regionalnoj koaliciji za osnivanje Regionalne Komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM)

Centar za mirovne studije pristupio je u srijedu, 29. listopada 2008. godine regionalnoj koaliciji za osnivanje Regionalne Komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM). Pristupanje koaliciji održano je na četvrtom Regionalnom forumu o uspostavljanju pravde u post-jugoslovenskim društvima, 28. i 29. listopada 2008. godine u Prištini. Koaliciju čine organizacije civilnog društva i pojedinci/ke iz svih država nastale raspadom SFRJ, a cilj koalicije je predložiti i zagovarati nacinalnim vladama osnivanje REKOM-a.