Tražimo osobno jamstvo zastupnika da porezna reforma neće produbiti dohodovne nejednakosti !

Large_jamstvo

Centar za mirovne studije i GONG pozivaju saborske zastupnike koji namjeravaju glasati za poreznu reformu koju je predložila Vlada da potpišu osobno jamstvo i dvogodišnjom plaćom zajamče da navedena reforma neće produbiti dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj. Svojim potpisom potvrdit će da su u potpunosti razumjeli sve ekonomske i društvene implikacije navedene porezne reforme, te da su sigurni da će ona imati izravne pozitivne ekonomske učinke na najveći broj građana, one koji žive od svog rada i mirovina i čija su primanja daleko manja od zastupničkih.  

Tražimo da zastupnici preuzmu osobnu odgovornost za donošenje bitnih dugoročnih političkih odluka, poput smanjenja broja poreznih stopa koje će smanjiti progresivnost poreznog sustava i produbiti dohodovne nejednakosti u RH. Savez samostalnih sindikata Hrvatske već je zorno prikazao da ukidanje stope od 12% i uvođenje jedinstvene stope od 24 posto na vrlo široki raspon plaća, od nižih, preko prosječnih do iznadprosječnih, kao posljedicu ima nikakvo ili minorno povećanje plaća za najveći broj radnika tj. onih koji primaju plaće manje od 6000 kuna neto. 

Podsjećamo zastupnike Mosta da su oni svojim glasačima obećali veću progresivnost poreza na dohodak: Njihov Gospodarski proglas predviđa uvođenje četiri stope poreza na dohodak kojim je za dohodak do 3000 kuna predviđen porez od 10 posto, a za veće od 100 000 kuna porez od 50 posto. Najavljeni su i porezi od 20, odnosno 35 posto, ovisno je li dohodak između te dvije krajnje točke veći ili manji od 13 tisuća kuna. Most bi, da se držao svog izbornog obećanja, čak i uz zadržavanje osobnog odbitka na 2600 kuna, omogućio da neto plaća radnika koja iznosi 5000 kuna umjesto za 34, poraste za 165 kuna. 

GONG upozorava da je nisko povjerenje zainteresirane javnosti u učinke porezne reforme dijelom rezultat i samog procesa donošenja zakonskih izmjena. Iz same procedure evidentno je da je jedan od ciljeva Vlade HDZ-a i MOST- a bio građanima nametnuti paket poreznih zakona u nerealno kratkom roku, a bez prilike da se o njemu očituju. Naime, u procesu donošenja porezne reforme Vlada je prekršila dva zakona -Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o procjeni učinaka propisa. Nisu provedeni ni  savjetovanje sa zainteresiranom javnošću ni procjena učinaka propisa, a sporadične prethodne procjene učinaka propisa bile su fokusirane samo na beneficije velikim poduzetnicima

Padu povjerenja građana doprinosi i netransparentan utjecaj korporativnog sektora: sindikati su isključeni iz procesa, dok su djelatnici konzultantskih firmi, čiji su klijenti veliki konzorciji, kao članovi radne skupine aktivno sudjelovali u oblikovanju porezne reforme. Dodatni problem predstavlja i činjenica da banke samostalno odlučuju što su nenaplativa potraživanja za čiji će otpis dobiti poreznu olakšicu, a sam ministar Marić, kao bivši direktor u Agrokoru, u svojim javnim reakcijama neuvjerljivo upravlja svojim percipiranim sukobom interesa. Upravo zbog izostanka procjene učinaka i javnog savjetovanja, od zastupnika očekujemo potpisivanje navedenog jamstva kako bi preuzeli političku odgovornost za krajnje učinke porezne reforme. 

Svakom zastupniku koalicije na vlasti koja se izjasnila da će podržati poreznu reformu danas je poslan primjerak osobnog jamstva na potpis, a sutra od 8.30. aktivisti/ce  Centra za mirovne studije i GONG prikupljat će ta jamstva ispred Sabora i objaviti koliko zastupnika/ca zaista vjeruje da je odluka o ovakvoj poreznoj reformi pozitivna za većinu građana/ki RH. 

 

 

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije, u okviru IPA projekta "PINS II - Javni interes nije na prodaju". Za sadržaj ovog materijala je isključivo odgovoran Centar za mirovne studije i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

Preporučite članak: