Medium-noimage

Predstavljene polazišne osnove za uvođenje predmeta Odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni odgojno-obrazovni sustav

U srijedu 07. srpnja u Kući ljudskih prava, Selska 112c u Zagrebu, organizacije civilnoga društva (Centar za mirovne studije, Centar za mir, nenasilja i ljudska prava Osijek, GONG i Mreža mladih Hrvatske) predstavile su polazišne osnove za uvođenje predmeta Odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni odgojno-obrazovni sustav. Organizacije djeluju kroz neformalnu koordinaciju čija stajališta podržava i Centar za ljudska prava te se zalažu za uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni obrazovni sustav ističući potrebu za razvojem i revizijom postojećeg nacionalnog programa koji svakako treba obuhvatiti sve komponente odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo: politički sustav i političko opismenjavanje, ljudska prava i zaštita ljudskih prava, odgoj za mir i nenasilje te učenje o demokratskom građanstvu, na način koji će svim učenicima omogućiti stjecanje osnovnih znanja i vještina neophodnih za snalaženje u društvu. Spomenute organizacije zalažu se za detaljniju razradu i osmišljanje predmeta odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo kao zasebnog obveznog predmeta koji će kros-kurikularno biti povezan s ostalim predmetima.  

Medium-noimage

Obavijest o preseljenju ureda

Centar za mirovne studije će u petak, 09. srpnja zbog selidbe biti dostupan na mobilni telefon: 091/ 3300 181.Od ponedjeljka, 12. Srpnja možete nas dobiti na stari telefonski broj: 01/ 482 00 94 i naći na adresi Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112a.

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom imenovanja Hloverke Novak Srzić direktoricom programa HRT-a

Organizacije civilnog društva okupljene u Kuću ljudskih prava smatraju da je imenovanje Hloverke Novak Srzić v.d. ravnateljicom programa HRT-a još jednom dokazalo kako je stanje na državnoj televiziji izmaklo svakoj kontroli zdravog razuma. Nepojmljivo je da osoba koja je tek nedavno zbog svoje neprofesionalnosti smjenjena sa jedne uredničke pozicije biva unaprjeđena na još odgovorniju funkciju.

Medium-noimage

Predstavljanje polazišta za uvođenje predmeta Odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni odgojno-obrazovni sustav

Organizacije civilnoga društva (Centar za mirovne studije, Centar za mir, nenasilja i ljudska prava Osijek, GONG i Mreža mladih Hrvatske) koje djeluju kroz neformalnu koordinaciju čija stajališta podržava i Centar za ljudska prava zalažu se za uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni obrazovni sustav te ističu potrebu za razvojem i revizijom postojećeg nacionalnog programa koji svakako treba obuhvatiti sve komponente odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo: politički sustav i političko opismenjavanje, ljudska prava i zaštita ljudskih prava, odgoj za mir i nenasilje te učenje o demokratskom građanstvu, na način koji će svim učenicima omogućiti stjecanje osnovnih znanja i vještina neophodnih za snalaženje u društvu.