Medium_antifasistitrg_0_0_468x10000

Protiv fašizma danas

U Kući ljudskih prava 8. i 9. veljače 2016. godine u organizaciji Mirovnih studija/Mirte u suradnji s Antifašističkom platformom održan je seminar Protiv fašizma danas. Cilj seminara bio je poticanje razgovora, bistrenje i razumjevanje fašizma današnjice kao i mogućnost djelovanja. Zbog toga je na seminaru bilo govora o tome što mislimo kada kažemo antifašizam, koje vrijednosti su osnova onoga što stoji iza antifašizma te kako ih aktivno promicati i kojim načinima najdjelotvornije doprijeti do građana, suprotstavljajući se sve glasnijim nastojanjima ograničavanja sloboda i prava, represiji, diskriminaciji, rasizmu i ksenofobiji. 

Medium_klasi_

(Anti)fašizam i suvremenost – hrvatski slučaj

Predavanje dr.sc. Hrvoja Klasića u sklopu seminara Protiv fašizma danas, održano je 8. veljače 2016. godine u organizaciji Mirovnih studija/Mirte u suradnji s Antifašističkom ligom. Cilj predavanja je uz pomoć znanstveno utemeljenih činjenica učvrstiti stav da tolerancija, ravnopravnost, poštivanje drugih i drugačijih, izgradnja društva dijaloga itd. moraju (p)ostati temeljne i dominantne vrijednosti na kojima počiva svijet u kojem živimo.   

Medium_flag_of_lithuania.svg

Sudjelovanje civilnih snaga Litve u mirovnim operacijama

Ulaskom u Europsku uniju i euroatlantsku zajednicu NATO, 2004. godine, Litva je i službeno proglasila kako joj je cilj "da i dalje bude aktivna članica međunarodne zajednice, učinkovito pridonosi odgovorima na krize, krizno upravljanje i mirovnim operacijama", jedan od prioritetnih ciljeva vanjske politike. O sudjelovanju civilnih snaga Litve u mirovnim operacijama piše Vytaute Vailionyte, politologinja koja je provela četiri mjeseca na internshipu u Centru za mirovne studije. 

Medium_tea_vidovic__selma_banich_2

Igranje ping-ponga ljudima u sustavu azila

Inicijativa „Dobrodošli!“ upozorila je danas na konferenciji za medije održanoj u Kući ljudskih prava na ozbiljna kršenja ljudskih prava te stvaranje pravne nesigurnosti kao posljedice problematičnih praksi vraćanja izbjeglica iz Slovenije u Hrvatsku, te iz Hrvatske u Srbiju. Predstavljen je i izvještaj kojeg su napravili aktivisti Moving Europe razgovarajući s osobama koje su ostale "zaglavljene" u pograničnom području Srbije i Hrvatske, blizu Adaševaca i Šida te u Beogradu, od 11. do 25. siječnja 2016, a koji svjedoči o policijskom nasilju.  

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.