Vratimo prljav novac putem razvojne pomoći!

Large_3936

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) nakon godinu dana istraživanja objavili su članak prema kojem je iz Hrvatske u Saudijsku Arabiju samo u 2016. godini  prodano streljiva, mina i raketnih bacača u  vrijednosti  83 milijuna dolara.

Centar za mirovne studije oštro osuđuje ovakvo ponašanje Vlade, koja bez obzira na naše nedavno ratno iskustvo kao da nije svjesna posljedica ratnih razaranja, čini Hrvatsku sudionikom ratnih sukoba na Bliskom istoku, prodajući oružje.   

 

Hrvatska je tako uz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Bugarsku, Češku, Rumunjsku i Slovačku jedna od zemlja centralne i istočne Europe  iz koje se u proteklih 13 mjeseci  transportiralo naoružanje iz prema Bliskom istoku i Turskoj, pa se tako navod 63 aviona Iljušin IL-76 punih oružja koji su kasnije preusmjereni prema građanskim ratovima u Siriji i Jemenu.  

 

Iako Vlada RH tvrdi da je navedena trgovina u skladu sa međunarodnim konvencijama o trgovini oružjem, mi dovodimo u pitanje da li je Vlada ispoštovala čl. 7 UN-ova Ugovora o trgovini oružjem.

 

Zbog toga je Centar za mirovne studije zatražio putem prava na pristup informacijama, informaciju je li Republika Hrvatska prije odobrenja dozvole za izvoz oružja iz RH u Saudijsku Arabiju u 2014., 2015. i 2016. godini napravila procjenu koliki su izgledi da bi konvencionalno oružje ili predmeti koje izvozi mogli doprinijeti miru ili ga ugroziti  te biti upotrebljeni za kršenja međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i kaznenih dijela i zatražili procjenu ako je napravljena, kao i glavne razloge koji govore da prodaja oružja Saudijskoj Arabiji ne krši članak 6. UN-ova Ugovora o trgovini oružjem.

 

Naime, prema tom ugovoru Država stranka ne smije odobriti nijedan prijenos konvencionalnog oružja, ako bi se takvim prijenosom kršile njezine obveze na temelju mjera koje je usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i međunarodne ugovore kojih je ona stranka, ili  ima saznanja da će to oružje ili da će ti predmeti biti upotrijebljeni za počinjenje genocida, zločina protiv čovječnosti, teških povreda Ženevskih konvencija iz 1949., napada na civilne ciljeve ili na civilno stanovništvo koje je kao takvo zaštićeno, ili drugih ratnih zločina kako su definirani međunarodnim sporazumima kojih je ona stranka.

 

Čekamo odgovor.

 

Izvoz oružja, kroz zaradu u prvih 11 mjeseci prošle godine potvrdio je i Državni zavod za statistiku,http://www.balkaninsight.com/en/file/show/odgovor%20biro.pdf, stoga Centar za mirovne studije, smatra da taj prljav novac treba vratiti putem programa razvojne pomoći državama ratom zahvaćenim zemljama Bliskog Istoka.

 

 

Foto:<a href='http://www.freepik.com/free-vector/weapon-icons_1053335.htm'>Designed by Freepik</a>

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.