"Od vojarne do skate parka" - emisija o tome kako su skateri u Zadru kreativno zauzeli bivšu vojarnu

Large_941244_334979726629847_1109068997_n

Još jedna nekretnina u vlasništvu države propada – kompleks bivše vojarne na području Zadra. Stanje bi bilo još lošije da u jednu od zgrada nije ilegalno uselila udruga Zdanje i napravila u njoj skate park – jedini zatvoreni skate park u Hrvatskoj.

Prostori bivših vojarni u Zadru su veći nego stara jezgra grada. Neke od tih vojarni su već prenamijenjene, pa se tako u jednoj nalazi gradska knjižnica. Konverzija te nekretnine je počela 2006. godine i trajala iznimno dugo te je tek 2010. godine dovršen proces. 2004. je odlučeno da će jedna zgrada postati centar za mlade, ali još uvijek se ništa po tom pitanju nije napravilo pa je udruga mladih Zdanje 2012. ušla u zgradu koju se trude očuvati od propadanja.

Centar za mirovne studije prati konverzije vojnih nekretnina u sklopu projekta Public interest - not saleable (Javni interes  - nije na prodaju). Projekt je financirala Europska unija, a Centru za mirovne studije partneri na projektu su Zelena Istra, „Eko-Zadar“, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura plus, Zavod za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Transparency International Magyarorszàg, Transparency International Hrvatska  i Transparency International United Kingdom.

Pogledajte emisiju na ovom linku: http://vimeo.com/100113648

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.