Program 'Mirovno obrazovanje i afirmacija nenasilja'

Large-noimage

Program 'Mirovno obrazovanje i afirmacija nenasilja' usmjeren je ka osnaživanju pojedinaca i grupa za izgradnju mira u zajednici putem promicanja vrijednosti nenasilja i poticanja dijaloga, a osnovni princip rada jest obrazovanje kao promjena. Dugoročni ciljevi programa su zagovaranje demokratizacije obrazovnog sustava i  kvalitetnih obrazovnih politika, podizanje građanske pismenosti, osnaživanje građana za aktivističko djelovanje, prevencija nasilja kroz podizanje javne svijesti o važnosti nenasilja i afirmirmaciju nenasilnih praksi i iskustava. 

Program počiva na: višegodišnjem neformalnom obrazovnom programu Mirovnih studijakao jedinstvenom prostoru za analizu, razumijevanje i kritičko propitivanje nasilja i sukoba u društvu; zagovaranju institucionalizacije kvalitetnog građanskog i mirovnog obrazovanja u hrvatskom obrazovnom sustavu uz programe stručnog usavršavanja nastavnika i stručnih suradnika, obrazovanja i osnaživanja učenika, te obrazovnim treninzima i dijaloškim formatima jačanja potencijala za nenasilnu transformaciju sukoba u lokalnim zajednicama. Program razvija i sustav podrške integraciji djece migrantskog i manjinskog porijekla kroz obrazovanje i rad sa zajednicom.

Znanjem i iskustvom proisteklom iz programa od 2015. godine se u partnerstvu s Mrežom mladih Hrvatske, Volonterskim centrom Osijek i udrugom Smart razvija ustanova za obrazovanje odraslih Mirta (http://www.cms.hr/hr/mirta) čiji je cilj kontinuirano provođenje programa cjeloživotnog obrazovanja za mir i demokraciju, te verifikacija obrazovnih programa.

Sadržaji programa uključuju mirovne i stručne edukacije, javne kampanje, istraživanja i javno zagovaranje, a razvijaju se u suradnji s brojnim domaćim i međunarodnim akterima u polju obrazovanih politika, istraživanja u obrazovanju, društvenog aktivizma i rada u zajednici.

Centar za mirovne studije bavi se  građanskim odgojem i obrazovanjem  (GOO) kroz zagovaranje, edukaciju nastavnica/ka i stručnih suradnica/ka te podršku školama u uvođenju i provođenju GOO-a. Rad na građanskom obrazovanju na međunarodnoj je razini povezan i sa zagovaranjem koncepta globalnog obrazovanja, osobito u europskom kontekstu, te je Centar za mirovne studije od 2014. godine nacionalni koordinator za globalno obrazovanje na čemu surađuje s različitim europskim mrežama. 

 

Tim programa čine: Lovorka Bačić, Emina Bužinkić, Lana Jurman, Jasna Račić i Iva Zenzerović Šloser.

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.