Obrazovni program: Mirovni studiji

Large-noimage

Mirovni studiji su interdisciplinarno obrazovno područje koje se oslanja na veći broj društveno-humanističkih znanosti kao i na iskustvo predavača i sudionika, kako bi se shvatili uzroci sukoba, razvili pristupi za sprječavanje i zaustavljanje nasilja, rata i teških kršenja ljudskih prava i izgradio održiv mir – pravedni sustavi i društva koja imaju snage oduprijeti se nasilju, nejednakosti i nepravdama. Prostor su mapiranja, analize, propitivanja i dijaloga o prošlim, aktualnim i potencijalnim sukobima u društvu. 

Mirovni studiji educiraju i osnažuju građane i druge aktere za prepoznavanje i transformaciju nejednakih odnosa moći u društvu i to kroz interdisciplinarni rad na razumijevanju društvene nejednakosti i poticanju društvene solidarnosti odnosno izgradnji trajnog i održivog mira. Mirovni studiji se kao neformalni obrazovni program provode pri Centru za mirovne studije u kontinuitetu od 1997. godine i još uvijek su jedinstveni program ove vrste u regiji. Podjednako vrednuju relevantnu teorijsku podlogu i direktna iskustva aktivističkog rada na društvenoj promjeni i zalažu se za paradigmu učenja koje uključuje iskustva sudionika/ca i potiče participaciju, kako u procesu učenja, tako i u društvu. 

Mirovni studiji su prostor pripreme i doprinos usustavljanju građanskog odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Obrazovni program sastoji se od više od 200 sati predavanja, diskusija, prezentacija, javnih tribina, mentoriranog projektnog rada te mogućnosti volontiranja. Predavanja se održavaju preko tjedna u poslijepodnevnim satima (utorak, četvrtak iza 17 sati) i jednu subotu mjesečno.

Metode i oblici učenja: MS koriste kombinaciju raznolikih metoda koje omogućuju uključivanje, razmjenu iskustava i sudjelovanje sudionika/ca. Pristup iskustvenog i participativnog učenja pretpostavlja da svako od nas dolazi s određenim iskustvom i znanjem, da je znanje među nama i da ga je vrijedno razmijeniti – među sudionicima, kao i dvosmjerno između predavača i sudionika. Predavanje teorije kombinira se s praktičnim i iskustvenim učenjem kroz širok spektar metoda: analize stručnih tekstova i medijskih sadržaja, diskusije, prezentacije, rad u manjim skupinama, igre uloga i druge iskustvene vježbe, oluje ideja, barometre stavova i brojne druge.

Predavači i gosti su stručnjaci iz pojedinih područja s dobrim poznavanjem teorije, ali i direktnim aktivističkim iskustvom te motivacijom za sudjelovanje u promjenama.

Program Mirovnih studija 2013/2014. sastoji se od pet međusobno dopunjujućih područja/modula: 

Temeljni pojmovi i razumijevanje sukoba; Ljudska prava: teorija i praksa;  Izgradnja mira i ljudska sigurnost; Suzbijanje rasizma i ksenofobije; Društvena solidarnost. 

Unutar svakog područja nalazi se nekoliko kolegija koji iz različitih aspekata doprinose razumijevanju područja, kao i povezivanju s ostalim područjima. 

Sudionici/e Mirovnih studija su nemirni građani koji žele aktivno sudjelovati u izgradnji društva s manje nasilja, a s više jednakosti i pravde.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.