Vrhovni sud: Vlatko Marković je kriv za diskriminaciju po osnovi spolne orijentacije

Large_images

 

 

Centar za mirovne studije, zajedno s Centrom za LGBT ravnopravnost (članice: LORI, Zagreb Pride  i Queer Zagreb) podnio je u 2010. godini udružnu tužbu protiv Markovića zbog diskriminacije na temelju spolne orjentacije. Marković je u dnevnom tisku izjavio da homosekusualci neće igrati u reprezentaciji dok je on predsjednik HNS-a te da nogomet igraju samo zdravi ljudi.

 

 

 

 

Nakon presude Županijskog suda u Zagrebu koji je smatrao da Marković nije u poziciji diskriminirati (promašena pasivna legitimacija), Vrhovni sud preinačava prvostupanjsku presudu i utvrđuje diskriminaciju čime je ova presuda Vrhovnog suda značajna jer predstavlja ujednačavanje sudske prakse u antidiskriminacijskim predmetima.

Podsjetimo, u sličnim udružnim tužbama: diskriminacija počinjena u medijima na osnovi spolne orjentacije (koje također vode Centar za mirovne studije i Centar za LGBT ravnopravnost) županijski sudovi su zauzimali potpuno drugačije mišljenje: 

  • U slučaju svećenika Jurčevića, Županijski sud u Rijecu je utvrdio diskriminaciju na temelju seksualne orjentacije, zabranio daljnje objavljivanje na blogu kojim bi diskriminirao, naložio da se ukloni tekst i naložio da se presuda objavi u dnevnim novinama na trošak tuženika jer je utekstovima na svojemu privatnom blogu osvrčući se na Beogradski pride  LGBT osobe nazvao bolesnima, perverznima, besramnim jadnicima, osobama bolesnih usmjerenja, nenormalnima, perverznim i nastranim osobama
  • U slučaju Mamić, koji je u dnevnom tisku izjavio da gay nogometaši ne mogu igrati za reprezentaciju te se homoseksualci mogu baviti drugim poslovima kao što su baletani, tekstopisci ili novinari, Županijski sud u Zagrebu je odbacio tužbeni zahtjev jer je smatrao da nije bilo diskriminacije već da je tuženik izrekao svoje mišljenje koristeći se slobodom prava izražavanja.

Prenosimo izjavu Centra za LGBT ravnopravnost povodom presude Vrhovnog suda u slučaju Marković.

U Zagrebu i Rijeci, 6. studenog 2012.

 

POZIVAMO VLATKA MARKOVIĆA DA SE ISPRIČA HRVATSKOJ JAVNOSTI I OBJAVI PRESUDU

 

-Vrhovni sud: Vlatko Marković je kriv za diskriminaciju po osnovi spolne orijentacije-

 

Zbog izjava da "homoseksualci neće igrati u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji dok je on predsjednik HNS-a" jer "nogomet, na sreću, igraju samo zdravi ljudi" Vlatko Marković, tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, počinio je izravnu diskriminaciju. Presudio je tako Vrhovni sud Republike Hrvatske i time pobio nepravomoćnu prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu koji u svibnju prošle godine odbacio našu udružnu tužbu za diskriminaciju.

 

PRVA PRAVA VELIKA SUDSKA POBJEDA ZA DISKRIMINACIJU LGBT OSOBA

Velika je to pobjeda u borbi za zaštitu dostojanstva i jednakopravnost LGBT osoba u Republici Hrvatskoj i prva presuda našeg najvišeg pravosudnog tijela u korist LGBT osoba.

 Nadamo se da će ovi pionirski sudski postupci doprinijeti izgradnji Republike Hrvatske kao zemlje u kojoj doista svatko ima pravo na zaštitu od diskriminacije i poštivanje neotuđivog dostojanstva osobe, neovisno od bilo koje različitosti.

 

MOGUĆA DALJNA POSTUPANJA U VEZI SA SLUČAJEM

Vrhovni je sud prihvatio najvažnije dijelove naže tužbe i zabranio Markoviću buduće homofobne ispade i zatražio od njega da o vlastitom trošku u Večernjem listu, čijem je novinaru u intervjuu dao sporne iskaze, da se ispriča javnosti putem dnevnika Večernji list i objavi cijeli tekst presude. Pozivamo gospodina Marković da danas ili sutra plati oglasni prostor i objavi ispriku te tekst presude, jer u protivnom idemo u postupak ovrhe. Ono što je još važnije, svaki domaći nogometaš koji smatra da je zbog svoje spolne orijentacije oštećen ovim diskriminatornim postupanjem (tadašnjeg) prvog čovjeka hrvatskog nogometa, ima pravo pokrenuti postupak za nadoknadu štete temeljem ove presude za diskriminaciju.

 

O UDRUŽNIM TUŽBAMA I DETALJI POSTUPKA

Udruge koje čine Centar za LGBT ravnopravnost (LORI, Zagreb Pride i Quer Zagreb) i Centar za mirovne studije podigli su u 2010. godine tri udružne tužbe zbog diskriminacije LGBT osoba – prve takve tužbe u povijesti hrvatskog pravosuđa. Prva udružna tužba podnijeta je protiv tadašnjeg predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića, druga protiv tadašnjeg izvršnog dopredsjednika NK Dinamo, Zdravka Mamića, a treća protiv kastavskog župnika Faranje Jurčevića. Dok je u slučaju protiv Franje Jurčevića Županijski sud u Rijeci u najkraćem roku ustanovio da se radi o izravnoj diskriminaciji i uznamiravanju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, kao i kazneni sud u posebnom kaznenom postupku koji mu je prethodio, u slučajevima koje vodimo protiv Markovića i Mamića naišli/e smo na mnoge probleme i sporost trajanja postupka, iako bi oni trebali biti hitni. U postupku protiv Markovića poslali smo pet požurnica, a diskriminacija je ustanovljena tek u žalbenom postupku, i to nakon nakon što je i UEFA postupala po našoj prijavi, kaznivši Markovića s novčanom kaznom od 10 000 eura. U svim postupcima zastupale su nas odvjetnički ured Line Budak u Zagrebu i Dijane Kesonje u Rijeci.

 

ČEKA SE PRAVOMOĆNA PRESUDA U SLUČAJU ZDRAVKA MAMIĆA

Udružnu tužbu protiv Zdravka Mamića koju su podnijele udruge Centra za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije Županijski sud u Zagrebu lani je odbio, te smo baš kao i su slučaju gospodina Markovića uložili/e žalbu na presudu, no konačnu odluku Vrhovnog suda još uvijek čekamo.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.