Prikupljanje podataka o (ne)jednakosti

Large_diskriminacija

Kako bi potaknuo raspravu o perspektivama poboljšanja prikupljanja podataka u području suzbijanja diskriminacije i zaštite ljudskih prava, koja bi u budućnosti mogla rezultirati i kvalitetnijim javnim politikama u ovome području, Centar za mirovne studije organizira konferenciju "Prikupljanje podataka o (ne)jednakosti" u utorak, 5. svibnja i u srijedu, 6. svibnja u Zagrebu.

Prije šest godina na snagu je stupio Zakon o suzbijanju diskriminacije, koji je označio velik pomak za razvoj zakonodavnog i institucionalnog okvira borbe protiv diskriminacije u Hrvatskoj i predstavlja važan iskorak u zaštiti ljudskih prava. Također, Hrvatska je donijela nekoliko strateških dokumenata koji ciljaju na suzbijanje diskriminacije i zaštitu ljudskih prava, no unatoč tome učinke tih javnih politika i dalje je teško pratiti.

Centar za mirovne studije godinama se bavi praćenjem provedbe ovih javnih politika i direktnim radom s pripadnicima nekih od ciljnih skupina tih politika. Stoga, razlog za poteškoće u praćenju učinaka javnih politika vidi u nedovoljno razvijenom sustavu prikupljanja i analize podataka o položaju marginaliziranih društvenih skupina. 

Cilj konferencije je okupiti relevantne aktere koji sudjeluju u donošenju i provedbi javnih politika suzbijanja diskriminacije i koji u svom radu prikupljaju podatke o (ne)jednakosti: predstavnike institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini, akademske zajednice, sindikata i organizacija civilnog društva. Uz nacionalna iskustva kolege iz drugih zemalja izložit će dobre praske iz svog iskustva. 

Uvodne govore izložit će:

  • Julija Kranjec, voditeljica Centra za mirovne studije
  • Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH
  • Tena Šimonović Einwalter, zamjenica Pučke pravobraniteljice

Detaljan program nalazi se u privitku.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.