Osnaživanje mladih za borbu protiv diskriminacije!

Large_cms-logo

Trening organiziraju Mreža mladih Hrvatske (MMH) i Centar za mirovne studije (CMS) a namijenjen je mladima iz organizacija koje su članice Mreže mladih Hrvatske. Cilj treninga je upoznavanje sudionika/ca s konceptom nediskriminacije to jest, želimo da dobijete znanja o tome što možete učiniti u svojim lokalnim zajednicama da pridonesete smanjenju podjela: na bogate, siromašne, mlade, stare, rokere i one koji idu na narodnjake, cure koje vole cure i dečke koji vole cure.

Da li znate da u Hrvatsku dolaze izbjeglice iz afričkih i arapskih zemalja? Znate li zašto dolaze i kako im je? Gdje su smješteni?

Da li znate da po zagrebačkoj Trešnjevci na banderama postoje naljepnice White power ekipe? Znate li tko su oni? Da li i u vašim zajednicama postoje grupe koje tlače druge?

Da li vam je dosta podjela na nas i njih, mislite li da se možemo trgnuti iz lagodne svakodnevice i da dok čekamo na Zavodu za zapošljavanje (50% mladih u dobi do 24 godine je u Hrvatskoj nezaposleno) ipak možemo nešto napraviti, a ne samo čekati da Iphonu 6 padne cijena do pristojne pa da nam ga roditelji kupe na kredit?

Ako želite o ovome razgovarati, iznijeti primjere iz vaše zajednice i poslušati druge te razmijeniti mišljenja i pritom se upoznati s institucionalnim okvirom za zaštitu i promicanje ljudskih prava te sustavom zaštite od diskriminacije, prijavite se na ovu edukaciju.

Trening će se održati u dva termina unutar kojih ćemo raditi u tri tematska modula:

1. Rasna, etnička i dobna diskriminacija

2. Borba protiv strahova: ksenofobija i homofobija

3. Kultura, umjetnost i sport kao alat promocije jednakosti među mladima. 

 

Naš zadnji zajednički susret poslužit će nam za pripremu Tjedna jednakosti. Tjedan jednakosti je prilika za organizacije koje će sudjelovati na treningu da osmisle i provedu raznovrsne zabavne i edukativne aktivnosti u svojim sredinama na temu jednakosti – dakle, želimo da sve ovo o čemu smo pričali o postojanju nejdenakosti u vašim sredinama tematizirate na način koji je mladima razumljiv i prihvatljiv kroz aktivnosti koje će vaši prijatelji/ce, obitelji i sugrađani/ke željeti doći posjetiti.

Kroz taj zadnji susret raspravljat ćemo o idejama kako organizirati tjedan jednakosti i pripremit ćemo zajedno vašu prijavu. Pet najboljih prijedloga dobit će i financijsku potporu u iznosu do 2.000 Eura za provedbu predloženih aktivnosti. Mreža i CMS će vas mentorirati cijelim putem i pomoći vam da približite sve što ste naučili svojim sugrađanima/kama na zabavan i edukativan način.

Na trening se prijavljuje po dvoje ljudi iz iste organizacije i oboje su dužni sudjelovati u svim dijelovima treninga.

Prvi trening će se održati u terminu 21.-23. studenoga 2014.

Drugi trening će se održati u terminu 23.-25. siječnja 2015.

Početkom veljače će biti objavljen poziv za prijavu projekata za Tjedan jednakosti. 

Tjedan jednakosti u kojem će aktivnosti projekta trebati biti provedene će biti sredinom travnja.

Putne troškove i troškove smještaja i hrane pokriva organizator.

Prijavnica za trening nalazi se ovdje. Na temelju odgovora na pitanja u prijavnici te kriterija geografske rasprostranjenosti, rodne i dobne zastupljenosti, biti će odabrana 24 sudionika/ice. 

Rok za prijavu na treninge je 10. studeni 2014. Prijavljeni će biti obaviješteni o rezultatima 12. studenog.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.