Obilježen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Large_photo_3

Dijeljenjem letaka o štetnosti govora mržnje u centru Zagreba obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma! #dayagainstfascism #dostajemrznje

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u znak sjećanja na Kristalnu noć iz 1938., Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije podsjećaju na važnost obilježavanja tog datuma – 9. studenoga.

Uz sam komemorativni karakter nadolazeće obljetnice, potičemo Vas da programom na taj dan građane podsjetite na promišljanje sužavanja prostora sloboda u današnje vrijeme, kao i postojanja prostora za otpor takvoj praksi. Kakve se poruke u javnom diskursu upućuju pripadnicima manjina? Kako u našim sredinama tretiramo Rome, izbjeglice ili LGBT populaciju? Primjećujemo li druge i drugačije? Zašto neke društvene skupine ponovno propituju neka civilizacijska dostignuća poput reproduktivnih prava? Kako kao društvo nosimo s problemom siromaštva? Neka su od pitanja koje si kao građani Hrvatske, ali i Europske unije možemo i trebamo postaviti te promisliti kako na njih odgovoriti, ne samo riječima nego i djelima. Prvi važan korak je distanciranje od nasilja, isključivosti i govora mržnje.

Antifašizam danas je borba za ravnopravnost i solidarnost u društvu i svaki otpor ustaljenim dogmama i praksama koje izazivaju podjele na bilo kojoj osnovi unutar zajednice, ali prema drugim zajednicama.

Na sam 9. studeni, volonteri Kuće ljudskih prava i Centra za mirovne studije dijelili su građanima promotivne letke i naljepnice koje ukazuju na zabranu javnog poticanja na nasilje i mržnju. Stoga i Vas pozivamo da se priključite međunarodnoj inicijativi obilježavanja Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma te obilježite godišnjicu Kristalne noći na način kojega smatrate primjerenim i u okviru vaših mogućnosti – primjerice, puštanjem informativnog, glazbenog ili drugog (dokumentarnog) prikladnog sadržaja.

 

Aktivnost je dio projekta "Protiv rasizma i ksenofobije: za izbjegličku i etničku jednakost" / "Racism and xenophobia: for refugee and ethnic equality" (RAX FREE) koji je financiran sredstvima Europske unije te sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.