Dostajemrznje.org alat za prijavljivanje govora mržnje

Large_screenshot_2019-07-30-dosta-je-mr_nje-youtube1

Alat za prijavljivanje govora mržnje Dostajemrznje.org nastao je u suradnji Centra za mirovne studije, GONG-a i Kuće ljudskih prava Zagreb, kao odgovor na učestalu prisutnost govora mržnje koji razorno djeluje na društvenu koheziju, vrijednosti pluralizma, interkulturalnosti i tolerancije prema drugima i drugačijima.

Ovaj alat izrađen je u sklopu projekta “Protiv mržnje” koji je financiran iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014.-2020.).

Dostajemrznje.org služi za prijavljivanje govora mržnje u javnom prostoru, na društvenim mrežama, internetu i u medijima! Podnošenje prijave putem ove stranice vrlo je jednostavno – potrebno je ispuniti polja za prijavu te pružiti što je moguće više informacija o događaju.

Budući da različiti oblici govora mržnje ne potpadaju pod jedinstvenu pravnu regulativu već se nalaze u različitim sektorskim propisima (koji se odnose na medije, kazneno pravo, suzbijanje diskriminacije itd.), svrha stranice Dostajemrznje.org je olakšati pristup intervenciji kod neprihvatljivog govora u javnom prostoru. Na Vama je kao građankama i građanima da na pojave govora mržnje u javnom prostoru upozorite, a zadatak administratora je Vašu dojavu pretvoriti u oblik prijave po kojemu nadležna tijela mogu (i moraju) reagirati.

Ovisno o naravi svake pojedinačne prijave, ona može biti pretvorena u službeni podnesak nekome od sljedećih tijela javne vlasti:

Agencija za elektroničke medije/Vijeće za elektroničke medije – Agencija i Vijeće su tijela nadležna za nadzor nad sadržajem emisija emitiranih na televiziji ili radiju te putem internetskih portala (elektroničkih publikacija).

Pravobraniteljstva – Pučka pravobraniteljica, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Pravobraniteljica za djecu tijela su koja se bave zaštitom ljudskih prava (u slučaju triju tzv. posebnih pravobraniteljstava, ciljano zaštitom ljudskih prava određene društvene skupine) te sustavnim praćenjem i pružanjem preporuka za unapređenje stanja zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Novinarsko vijeće časti – Novinarsko vijeće časti samoregulatorno je tijelo novinarske struke koje prati poštivanje načela i normi Kodeksa časti hrvatskih novinara, a sastavni je dio Hrvatskog novinarskog društva (HND).

U slučajevima govora koji poziva na nasilje i mržnju i time podliježe kaznenopravnom progonu prema čl. 325. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15), nadležno je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Međutim, cilj stranice Dostajemrznje.org nije samo intervencija s ciljem uklanjanja govora mržnje nego i podizanje svijesti javnosti o takvom izražavanju kao nespojivom s demokratski uređenim društvom, otvorenom za sve ljude, neovisno o tome kojoj društvenoj skupini pripadaju.

Zašto je važno zaustaviti govor mržnje pogledajte u našem videu koji se otvara klikom na sliku:

 Video kampanje #dostajemržnje možete vidjeti klikom na sliku ili na linku: https://youtu.be/vzbn5Ne4kT0

Stranica Dostajemrznje.org nastala je u sklopu projekta “Protiv mržnje” koji je financiran iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014.-2020.).

Sadržaj stranice Dostajemrznje.org odražava stajališta autora i isključiva je odgovornost autora. Europska komisija nije odgovorna za eventualnu upotrebu informacija koje ova stranica sadržava.

Projekt "Protiv mržnje" sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Stajališta izražena na stranici su isključiva odgovornost autora te nužno ne odražavaju stajališta Ureda za udruge Vlade RH niti Grada Zagreba.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.