47.210 rasistički motiviranih zločina previše

Large_enar

Organizacije civilnog društva iz Europske unije izvjestile su o porastu rasističkih zločina u 2013. godini, posebice protiv crnaca i Azijata, Roma, Židova i muslimana - ili onih koji su tako percipirani. Izvještaj o rasistički motiviranom nasilju u Europi objavila je i mreža ENAR (European Network Against Racism), a u pisanju izvještaja sudjelovao i Centar za mirovne studije. Ukupno je službeno zabilježeno 47 210 rasističkih zločina, ali to je samo vrh sante leda, jer mnoge države članice EU ne bilježe i ne izvještavaju o rasno motiviranim zločinima.

Došlo je do povećanja antisemitskih (Bugarska, Danska, Njemačka, Mađarska, Nizozemska i Švedska) i islamofobno motiviranih zločina (Francuska, Engleska i Wales) u nekim državama, najčešće kroz oblik on-line poticanja na mržnju i/ili nasilje.

Zabilježeni su slučajevi nasilja, zlostavljanja ili poticanja na nasilje nad Romima u gotovo svim državama članicama EU, a posebice onima s velikim postotkom romske populacije. U mnogim državama EU, uključujući Estoniju, Grčku, Italiju, Poljsku, Švedsku i Veliku Britaniju, najnasilniji fizički napadi počinjeni su protiv crnaca i Azijata, stoji u Izvještaju. U Švedskoj su primjerice zabilježena 980 kaznena djela s arapsko-fobičnom motivacijom. Osim toga, visoko su zastupljeni zločini pripadnika krajnje desnih skupina (49%) u ukupnom broju rasističkih zločina i pritužbi povezanih s političkim skupinama.

U nekim državama ne postoji službena statistika ili sustavno prikupljanje podataka o rasno motiviranim zločinima, dok u drugim državama članicama, informacije o rasnoj, etničkoj ili vjerskoj pripadnosti žrtava nisu razvrstane na odgovarajući način. Samo trećina država EU bilježe i objavljuju podatke o rasističkim zločinima za 2013. Osim toga, žrtve često ne prijavljuju rasističke zločine jer mnoge osjećaju sram, ne vjeruju policiji ili smatraju da njihov iskaz neće ništa promijeniti.

Istraga i kazneni progon rasističkih zločina je također problematičan. Iako većina država članica EU prepoznaju rasno motivirane zločine u svojem zakonodavstvu, uska definicija što jeste rasno motiviran zločin može rezultirati time da se incidenti adekvatno ne prijavljuju, istražuju ili kazneno progone. Procjenjuje se da u Češkoj i Italiji, između 40 i 60% prijavljenih rasističkih zločina nisu u potpunosti istraženi od strane policije. Premala stopa kvalifikacije zločina iz mržnje kao rasno motiviranih zločina postoji u cijelom pravosudnom sustavu, od policijskog izvještavanja do sudskih presuda.

"Rasistički motiviran zločin je jedan od najgorih posljedica rasizma, on je prijetnja životima ljudi na isključivom temelju njihove stvarne ili percipirane rase, etničke pripadnosti ili vjerske pripadnosti, i kao takav ne bi trebao ostati nekažnjen", rekla je voditeljica ENAR-a Sara Isal. "Prava politička volja je potrebna kako bi se osiguralo bolje izvještavanje, bilježenje i sankcioniranje rasističkih zločina. Države članice EU moraju pojačati svoje napore u ovom području."

Cijeli izvještaj pročitajte u privitku.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.