Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: istraživanje baznih podataka

Book_naslovna3

Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: istraživanje baznih podataka

 

Centar za mirovne studije je u srpnju 2018. objavio publikaciju “Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: istraživanje baznih podataka” kojom su predstavljeni podaci sveobuhvatnog i multi-metodološkog istraživanja o Romima u Hrvatskoj.

Između ostalog, rezultati istraživanja pokazuju da je u mjesecu koji je prethodio provedbi istraživanja 48% članova romskih kućanstava barem jednom išlo spavati gladno, a da je prosječna ukupna potrošnja kućanstva iznosila svega 2500 kuna. Također, nalazi provedenog istraživanja pokazuju da relativno visok postotak djece u dobi od 7 do 14 godina pohađa redovito osnovnu školu, odnosno 95% djece obuhvaćene istraživanjem. No, istraživanje pokazuje da znatno manji postotak mladih Roma pohađa srednju školu – svega 31% mladih od 15 do 18 godina obuhvaćenih istraživanjem pohađa srednju školu, premda 91% ispitanih roditelja kojima djeca pohađaju osnovnu školu, izrazito žele da njihova djeca nastave školovanje.

Istraživanje uključuje podatke o položaju romske nacionalne manjine u svim područjima društvenog života, odnosno u sferi obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja u gospodarski život, zdravstvene zaštite, socijalne skrbi, prostornog uređenja i stanovanja, diskriminacije i statusnih pitanja te uključivanja u društveni i kulturni život. Podaci su dobiveni mapiranjem lokaliteta na kojima žive Romi, anketnim ispitivanjem u ukupno 1550 romskih kućanstava i intervjuima te fokus grupama s predstavnicima romske nacionalne manjine, organizacijama civilnog društva te institucijama u 15 županija Republike Hrvatske: Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Ličko-senjskoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj, Varaždinskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj,  Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu.

Publikaciju, koja je znanstveno recenzirana i klasificirana kao izvorni znanstveni rad, potpisuju Suzana Kunac, Ksenija Klasnić i Sara Lalić, dok su uži istraživački tim činili Branko Ančić, Lana Jurman, Danijela Lucić, Jasna Račić, Petra Rodik, Izvor Rukavina i Iva Zenzerović Šloser. U provedbi istraživanja je sudjelovalo više od stotinu ljudi, uključujući i pripadnike romske nacionalne manjine, koji su kao suradnici u predistraživanju i anketari iznijeli terensko prikupljanje podataka. CMS je iznimno ponosan na ovaj kolektivni poduhvat i zahvalan na ukazanom povjerenju te spremnosti na suradnju, koja za nas predstavlja jedan od najvećih uspjeha ovog projekta.

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta “Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma" koji je CMS provodio u suradnji s tvrtkom Ecorys Hrvatska d.o.o. u korist Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a financiran je kroz program IPA 2012. Europske unije. Ovim putem zahvaljujemo predstavnicima Ureda na odličnoj suradnji i kolegijalnoj podršci tijekom provedbe istraživanja, kao i članovima upravnog odbora projekta predsjednici Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA" Suzani Krčmar i saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju, koji su dali podršku za provedbu navedenog projekta.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.