Narativi mržnje u internetskim medijima i internetskoj komunikaciji u Hrvatskoj

Book_odgovor_narativi_mrznje_u_internetskim_medijima_i_internetskoj_komunikaciji_u_hrvatskoj-page-001

Govor mržnje i diskriminatorni govor na internetu posljednjih su godina u Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, predmet javne rasprave te brojnih istraživanja i analiza. Uz to, sve je zamjetnija pojava lažnih vijesti (fake news), odnosno dezinformacija koje se šire putem interneta. U Hrvatskoj se ove vrste govora šire putem internetskih stranica raznih namjena, ali i putem nekih internetskih portala, kroz same tekstove objavljene na portalima i/ili kroz komentare čitatelja, kao i na društvenim mrežama.

Stoga je analiza „Narativi mržnje u internetskim medijima i internetskoj komunikaciji u Hrvatskoj“ Sare Lalić i Cvijete Senta usmjerena na narative mržnje na internetu u Hrvatskoj – dakle ne samo na govor mržnje kao zakonom definiranu i zabranjenu kategoriju nego i na druge potencijalno društveno štetne vrste govora. Cilj je ovog izvještaja analizirati glavne karakteristike mrzilačkih sadržaja na internetu da bismo na temelju tih spoznaja doprinijeli donošenju zaključaka o tome koji bi bili najefikasniji načini odgovora odnosno borbe protiv takvih sadržaja na internetu.

Ova publikacija nastala je u okviru projekta "Odgovor" koji povezuje četiri partnerske organizacije: dva partnera iz Slovenije – Mirovni institut kao koordinatora projekta i Sveučilište u Ljubljani (Fakultet društvenih znanosti, Internetsko oko), Centar za mirovne studije iz Hrvatske te Novosadsku novinarsku školu iz Srbije. Projekt financira Europska unija u okviru Opće uprave za pravosuđe i potrošače, odnosno u okviru Programa prava, jednakosti i građanstva, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.